nlc.hu
Aktuális

Magyar busz balesete Szlovákiában

Magyar busz balesete Szlovákiában: nyolc ember életéért küzdenek a kórházban

Egy ember meghalt, 59 pedig megsérült a szlovákiai autópályán történt balesetben. A buszon feltehetően magyar nyugdíjasok utaztak.

Egy ember meghalt, 59 pedig megsérült annak a magyar busznak az utasai közül, amely a szlovákiai D2-es autópálya Csehország felé vezető szakaszán ütközött össze egy kamionnal a pozsonyzávodi pihenőhelynél.

A buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba (UNB), közülük nyolc ember állapota kritikus – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel hétfő délután.

A többi sérültet a malackai (Malacky), nagyszombati (Trnava) és a szakolcai (Skalica) kórházakban látták és látják el. Az M1 aktuális csatorna tudósítója arról számolt be, hogy Pozsony három kórházába szállították a súlyos és közepesen súlyos sérülteket. A baleset helyszínéhez közeli Malackában, a tűzoltólaktanyában egy krízisközpontot alakítottak ki, oda érkezik majd a könnyű sérültekért indított mentesítő busz.

Rendõrök és mentõsök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. A balesetben egy magyar kirándulóbusz és egy kamion karambolozott, egy ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek (Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok)

A Bumm.sk szlovák sajtóértesülések nyomán azt írja, egy 56 éves férfi vesztette életét, a busz pedig egy magánkézben lévő magyar személyszállító vállalat járata volt. Meg nem erősített információk szerint egy román sofőr ült a kamion volánja mögött, és alig egy perce állt a leállósávban, amikor 100 kilométer/órás sebességgel belehajtott hátulról a magyar autóbusz. Az autóbusz sofőrje elaludhatott. 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta,

budapesti és miskolci magyarok, »feltehetően nyugdíjasok« utaztak a buszon.

Közölte azt is, a jelenlegi információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg.

Menczer Tamás jelezte, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak, valamint az összes érintett kórházba megérkeztek vagy már úton vannak. Mint mondta, utasításba adták, hogy minden kórházban kell, hogy legyen egy kollégájuk, aki fordít, ha szükséges, és segíti a sérülteket és a családdal való kapcsolattartást.

Rendõrök és mentõsök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én

A magyar busz balesetének helyszíne a szlovákiai D2-es autópályán 2023. május 15-én (Fotó: MTI/TASR/TASR/Michal Svítok)

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból, a forgalmat ideiglenesen elterelték, a könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről.

A szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top