nlc.hu
Aktuális

Megtalálták a kilőtt svájci farkas jeladóját

Megtalálták a kilőtt svájci farkas jeladóját

Már áprilisban rábukkantak az M237-es farkas rádiós nyakörvére, de a nyomozás miatt eddig nem beszélhettek róla.
A kilőtt svájci farkas jeladós nyakörve és az az t megtaláló búvárok

Áprilisban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy vélhetően egy nyíregyházi vadász kilőtte az M237-es számú, svájci jeladós farkast Hidasnémeti környékén. Már akkor voltak olyan értesülések, hogy a vadász megpróbálta eltüntetni az állat jeladóját, és az eszközt a Hernádból halászták ki, de hivatalosan ezt nem erősítették meg.

Most a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közölte a Facebookon: a búváruk még április 8-án megtalálta a farkas jeladóját a Hernád folyóban. A nyomozásra való tekintettel viszont csak most számolhattak be erről. A kutatást az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai és a rendőrség koordinálta, és részt vett benne a katasztrófavédelem búvárszolgálata is.

Leírták azt is, hogyan bukkantak rá a jeladóra. A folyót egy különleges, de környezetre ártalmatlan szerrel megfestették, hogy láthassák, merre veti ki magából a hordalékot. A festés által kirajzolódó terület egybeesett azzal a résszel, ahonnan katasztrófavédelem és nemzeti park szakemberei bemérték a rádiós nyakörv jeleit. Így egy körülbelül 50 méter széles folyószelvényre lehetett leszűkíteni a kutatási területet. A kutatás végült sikeresen zárult, és a kutató-mentők a jeladót átadták a hatóságoknak.

(Kiemelt kép: Facebook/Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top