nlc.hu
Aktuális

Bejelentést tett Pöttyös Túró Rudik miatt

Bejelentést tett, mert szerinte nem túróból készülnek a Pöttyös Túró Rudi gyártó termékei

Egy TikTok-felhasználó tett bejelentést a Nébih-nél azzal kapcsolatban, hogy a Túró Rudi valójában nem is túróból készül, hiszen az nem szerepel az összetevők listáján.

Egy Termékkritikus nevű TikTok-csatorna videósa azt vette észre, hogy a Túró Rudi összetevői között valójában nem is szerepel a túró, ezért bejelentést tett – írja a hvg.hu

Pöttyös Túró Rudi

Pöttyös Túró Rudi (Fotó: Instagram)

Az ízesített Túró Rudik 0 százalék cukorral készülnek, egyik sem tartalmaz túrót és nem is abból készülnek, ezért a csatorna tulajdonosa eljuttatott egy lakossági bejelentést a Nébih-hez.

Emberek milliói vásárolhatnak naponta drágábban azért, mert magasabb minőségű terméket szeretnének fogyasztani, közben pedig a túró helyett savanyú tejalvadékból és tejalapú rögös készítményből készült terméket fogyasztanak

– mondta. 

A videós május 31-én e-mailben írta meg a problémáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, illetve a Szabolcs Szatmár Bereg megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályához. A férfival állítólag már másnap közölték, hogy jelenleg bírósági ügy zajlik az esettel kapcsolatban. 

Az ízesített termékek esetében valóban nem túró szerepel az összetevők listáján. Ennek oka, hogy az Élelmiszerkönyv szigorúan megszabja, hogy mit tartalmazhat és mit nem a túró.

„A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezen a receptúrán nem változtattunk és ezek adják az értékesített volumen mintegy kétharmadát. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény.”

– írta közleményében a Pöttyös termékek gyártója, a FrieslandCampina Hungária. 

Hozzátették, a hírekben megjelent információkkal szemben nem zajlik ellenük bírósági eljárás. A 2022 folyamán a Nébih eljárásában az említett összehasonlító vizsgálatban a Pöttyös termékek az élen végeztek, így nem felel meg a valóságnak, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top