nlc.hu
Aktuális

Viharok Medard napján

Ma is bőrig ázunk: villámárvizek is kialakulhatnak

Több helyen másodfokú riasztás van érvényben, de vihar az ország teljes területén eshet.

Budapestre, Nógrád és Heves megyére másodfokú, a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható felhőszakadások miatt. Vihar pedig az ország teljes területén lehetséges.

Mint írták, délelőtt kevesebb zivatarra lehet számítani, délután és este jöhet több zivatar, ezek várhatóan késő este sem csengenek le teljesen. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz: rövid idő alatt 20-50 milliméter, kisebb körzetekben akár ennél is több csapadék hullhat.

A villámárvíz veszélye az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet, legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon. Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző – tették hozzá. 

Hasonló idő várható még napokon át, a mostani előrejelzés szerint legalább vasárnapig bárhol az országban lehetséges vihar.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul.

(hvg)

Felhők Budapest felett

Fotó: Szabo Viktor/Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top