nlc.hu
Aktuális

Drasztikusan nőtt a sürgősnek minősített esetek száma

A Gálvölgyi-ügy óta drasztikusan megnőtt a sürgősnek minősített esetek száma

A Gálvölgyi-ügy óta jelentős mértékben megnőtt a P1-es kategóriába sorolt esetek száma. A P1-es jelölés azt jelzi, ha a beteg életveszélyes állapotban van. Hadházy Ákos a mentőszolgálat igazgatójától kérte ki az erre vonatkozó statisztikákat.

Egy nehezen hihető információ ellenőrzése miatt Hadházy Ákos független képviselő kikérte a mentőszolgálat igazgatójától, hogy 2023-ban eddig havonta hány P1, P2 és P3-asnak minősített esethez küldtek ki mentőt – számolt be róla a 444.

A P1-es minősítés jelzi a közvetlen életveszélynek kitett beteget, a P2-es kategória az olyan súlyos eseteket, amik nem járnak életveszéllyel, a P3 pedig az ennél enyhébb szituációkat jelöli. 

Az Országos Mentőszolgálat megkülönböztető jelzést használó mentőautója halad a fővárosi Andrássy úton

Képünk csak illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

Az adatok alapján 2023 elejétől fogva havonta 12-13 ezer P1-es besorolású riasztás történt egészen május 10-ig, amikor Gálvölgyi Jánoshoz nem érkezett ki a mentő még 40 perc után sem. A lánya elmondta, hogy édesapja nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. A mentő ennek ellenére nem indult el, mert P2-es kategóriába sorolták az esetet. A botrány után a statisztika szerint májusban közel 17 ezer P1-es riasztást rendeltek el.

Hadházy Ákos több forrásból is megerősített értesülését szerette volna ellenőrizni, miszerint a mentésirányítókat korábban szóban utasították, hogy minél több P1-es esetet minősítsenek át P2-re, hogy ne romolhasson az életveszélyes esetek kiérkezési statisztikája.

A képviselő szerint vagy infarktusjárványról van szó, vagy tényleg propagandisták nyomása alatt dolgoztak eddig a mentésirányítók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top