nlc.hu
Aktuális

A mentőszolgálat közleménye Gálvölgyi János rosszulléte kapcsán

Gálvölgyi János rosszulléte: közleményt adott ki a mentőszolgálat az ellátási sorrendről

A mentőszolgálat szóvivője leszögezte, hogy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása.

Gálvölgyi János múlt hét szerdán légzési nehézségekkel került intenzív osztályra, és továbbra sincs túl az életveszélyen. Mint arról beszámoltunk, családja hívott hozzá mentőt, de mivel az esetkocsi a bejelentés után fél órával még el sem indult érte, családja vitte kórházba.

Az eset miatt a mentőszolgálat vizsgálatot indított, amely szerint a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta.

Gálvölgyi János

Gálvölgyi János (Fotó: RTL)

Most az Országos Mentőszolgálat egy újabb közleményt adott ki, amely szerint az életmentésben mindenki egyenlő. Az MTI szerint ebben Győrfi Pál azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása

– fogalmazott Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő „VIP” adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező „EÜ VIP kártyával” rendelkezik, „azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük” – zárta közleményét Győrfi Pál.

Korábban egy mentésirányító az eset kapcsán azt mondta: nem lenne ügy, ha nem egy országosan ismert személyről lenne szó, Gálvölgyi János veje pedig feltette a kérdést, hogy hazudniuk kellett volna-e, hogy időben küldjenek mentőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top