nlc.hu
Aktuális

Bedarálják a CSOK-ot, augusztusban az árstopoknak is vége

Kormányinfó: bedarálják a CSOK-ot a városokban, augusztusban vége az árstopoknak

A héten már másodszor tartottak Kormányinfót. Az új döntések elsősorban a családtámogatásokat érintik.

Mivel a kormány úgy véli, hogy sikeresek a törekvéseik az infláció letörésére, most már csak egy hónappal, augusztusig hosszabbítják meg az árstopokat, utána kivezetik őket.

A piaci folyamatokba történő beavatkozásoknak ezzel azonban nem lesz vége: a kötelező bolti akciózás 10 százalékos mértékét 15 százalékra emelik meg. Azokra a termékekre is kiterjesztik, melyek eddig az élelmiszerárstop hatása alá estek, de ezeknél az ár megszabásakor a beszállítói árból fognak kiindulni – jelentette be Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely bejelentette az árstopok végét (fotó: részlet a Kormányinfóból)

Változtatnak a babaváró hitel szabályain is. Az összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont januártól csak olyan házaspárok vehetik fel, ahol a házaspár hölgytagja még nem töltötte be a harmincadik életévét. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a nők minél előbb vállalják az első gyermeküket. A 30-40 év közötti nőknek a terv szerint egy átmeneti időszakot biztosítanak.

Jókora változáson esik át a CSOK is. A kormány úgy látja, hogy a magas infláció miatt ez ma már csak a kisebb településeken működik. A nagyvárosokban az önrész és a CSOK mellé bankhitelt is kell felvenni, de a jelenlegi kamatok mellett ez nem igazán reális lehetőség. Emiatt a kormány az 5000 fő feletti településeken megszünteti a CSOK-ot, és megbízza a családügyi minisztériumot, hogy dolgozzanak ki egy új és hatékonyabb otthonteremtési formát a jövő évre.

A falusi CSOK megmarad, sőt az összege is növekedik: egy gyermek esetén egymillió, két gyermeknél négymillió, három gyereknél pedig tizenötmillió forint lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top