nlc.hu
Aktuális
Felvásárlási láz árstop kivezetés miatt

Árstop-kivezetés: a koronavírus-járványéhoz hasonló felvárási lázra számítanak

Kitörhet a felvásárlási láz.

Ideje felkészülniük az áruházláncoknak egy újabb rohamra, miután Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a CSOK bedarálása mellett csak augusztus 1-ig hosszabbítják meg az árstopot az élelmiszerek esetében, utána kivezetik őket. Ennek következtében jócskán nő majd az áruk, igaz, az eddig árstoppos termékeket is be kell vonni majd a kötelezően akciózott áruk körébe – írja a Blikk.

Ez annyit jelent, hogy a kiskereskedőknek 15 százalékkal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket, ami elég széles játékteret ad nekik, hiszen beszállítótól függően több áron is megvehetik ugyanazt a terméket. 

A drágulás miatt valószínűleg napok kérdése és kitör az újabb felvásárlási láz. Talán mindenki emlékszik még hasonló dömpingre a koronavírus-járvány kitörésekor, amikor az emberek először a vécépapírt kezdték felhalmozni, majd kilószám vitték az élesztőt és a rengeteg lisztet. Tavaly nyár végétől a kutakat rohamozták meg az autósok, mert heteken, sőt hónapokon át tartó gond volt a tankolással. A problémának több összetevője volt: részint az ársapka, részint pedig a Mol finomítójának lezárása, ami ellátási gondokhoz vezetett – emlékeztet a lap.

A rohamra az áruházak is készülnek, a Spar például az árstop eltörlésének bejelentése után a hatósági áras tejekre eddig elrendelt 2 literes vásárlási korlátozást 12 literre emelte. Az üzletláncnál nem számítanak ellátási problémákra, vagy készlethiányra.

Élelmiszerárstop - Tojás és burgonya

Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top