nlc.hu
Aktuális

Eladnák az állami szervezetek balatoni üdülőit

Eladnák az állami szervezetek értékes balatoni üdülőit

Az indoklás szerint az üdültetés nem állami feladat, ezért értékes ingatlanoktól válna meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül – derül ki egy, a Válasz Online birtokába került munkaanyagból.

A 74 tételből álló listában döntően kétféle ingatlan található: a kiemelkedő értékű, vízparti vagy partközeli állami üdülők a Balaton és a Velencei-tó mellett, amelyek mindeddig megúszták a privatizációt, mert olyan állami szervekhez tartoznak, mint a rendőrség, a NAV, a BVOP, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem vagy a honvédség.

A legértékesebb közé tartozik volt közutas üdülő Balatonföldváron vagy mentősök üdülője Balatonszemesen, közvetlenül a szabadstrand mellett. A legnagyobb falat a lap szerint a legendás balatonkenesei Honvéd Üdülő lehet.

A minisztérium eladná az ELTE balatonfüredi és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem balatonkenesei és balatonlellei üdülőjét is, de a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üdülői közül is többet értékesíteni kellene: a zamárdi strand például mindeddig döntően gyerekcsapatok turnusos üdültetését szolgálta.

Strand Balatonlellén 2020. július 10-én

Strand Balatonlellén 2020. július 10-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A másik csoportba kisebb értékű üdülőházak tartoznak például Mátrafüreden, Sástón, a Szelidi-tónál, Hajdúszoboszlón, Bükkszentkereszten. Ezek eladásából várhatóan csekély összeg fog befolyni.

A munkaanyag azzal indokolja az ingatlanok eladását, hogy az üdültetés, rendezvények, értekezletek megtartása nem tartozik a magyar állam által ellátandó közfeladat körébe, viszont az ingatlanok jó áron eladhatók. 

Az értékesítésre kijelölt ingatlanok közt néhány budapesti is található, így Stefánia úti Honvéd Kulturális Központ épülete. Két fővárosi sporttelep is van a listában: az ELTE Mohai úti és a NAV pasaréti ingatlana. Bekerült a listába a NAV üdülője és oktatási központja is a Duna-parton, a Rómaitól északra, amihez hatalmas zöldterület tartozik.

Az előterjesztést a kormány még nem hagyta jóvá, csak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, így a végleges lista ennél szűkebb lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top