nlc.hu
Aktuális

36 milliót sikkasztott a gyermekotthon vezetője

20 éve vezette az egyik somogyi gyermekotthont, 36 millió forint sikkasztásával vádolják

A vád szerint a vádlott több mint 20 éve vezette az egyik somogyi gyermekotthont, feladatai közé tartozott egyebek mellett a fenntartó által ellátmányként folyósított összegek célnak megfelelő felhasználása, és az azzal való elszámolás.

A Fonyódi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki az egyik Somogy vármegyei gyermekotthon igazgatójaként a gyerekeknek járó ellátmányi pénzt sikkasztotta el.

árva

Illusztráció: Getty Images

A férfi azonban vezetői jogosultságaival visszaélve 2018-ban havonta 2.500.000 forintot, majd 2019-ben négy alkalommal 1.500.000 forintot úgy vett fel készpénzben az otthon házipénztárából, hogy azt nem a gyermekek javára – zsebpénz, jutalom, ösztöndíj – fordította, hanem eltulajdonította.

A férfi, hogy az elsikkasztott összesen 36.000.000 forint legális felhasználását igazolja, 16 alkalommal nyújtott be valótlan tartalmú nyomtatványokat a fenntartó felé, amely kitöltetlen okiratokat előre aláíratta a gondozottakkal.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, foglalkozástól eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

2022-ben is írtunk egy hasonló esetről: akkor a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 36 éves gyermekvédelmi intézményvezetővel szemben, aki a gyermekotthon általa kezelt, a gyermekek ellátását biztosító összeggel, valamint az utógondozott gyerekek apanázsával nem tudott elszámolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top