nlc.hu
Aktuális

Otthagyja a tanári pályát Jocó bácsi

Elhagyja a tanári pályát Jocó bácsi: „A lelkem egy darabja most kicsit belehal ebbe”

Szívszorító döntést kellett hoznia az ország egyik legismertebb tanárának.

A státusztörvény miatt elhagyja a tanári pályát Balatoni József, azaz Jocó bácsi írja az Index. Drámai döntést hozott a közel 100 ezer követővel bíró pedagógus. “A lelkem egy darabja most kicsit belehal ebbe” – fogalmazott a közösségi oldalán, majd megköszönte Veiszer Alindának az interjút, amelyben részletesen beszél döntése hátteréről. Elmondása szerint, ha a pályán marad, akkor tovább leplezi a rendszer hibáit.

Jocó bácsi,

Jocó bácsi otthagyja a tanári pályát – Forrás: Jocó bácsi világa / Facebook / Patreon – videó

A rendszer hibáinak szemléltetésére elmondta, nem tud olyan tantárgyat mondani az elmúlt tíz évben, amelyet ne tanított volna legalább egy hónapig. Elárulta, történelemtanárként tartott már rajz-, ének-, fizika- vagy akár kémiaórát is.

A portál megjegyzi, Jocó bácsi korábban többször is felemelte szavát az oktatási rendszer hibái miatt, és a pedagógustüntetéseknek is aktív tagja volt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament július 4-én szavazta meg a hivatalosan A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt, melyet többen bosszútörvénynek neveznek a pedagógusi hivatás kivéreztetése, ellehetetlenítése miatt. Az elfogadott státusztörvényről értelmében: a tanárok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, a tanév július 15-éig meghosszabbítható, a tanároknak heti 24 órát kell tanítaniuk (eddig 22–26 órában határozták meg a keretet), a munkáltatónak minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét, a havi illetményüket pedig ennek figyelembevételével kell meghatározni a törvényben rögzített bérsávok alapján, illetve átvezényelhetők lesznek a pedagógusok más intézményekbe. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top