nlc.hu
Aktuális

Női nyílt vízi úszóink eredménye a vizes vb-n

Vizes vb: Fábián Bettina a 9., Olasz Anna a 12. lett 10 km-en – egyikük elégedetlen, a másikuk magának bizonyított

Mindkét lányt a nyolcba várták előzetesen.

Fábián Bettina 9., Olasz Anna pedig a 12. helyen végzett a nyílt vízi úszók női 10 kilométeres versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – számolt be az MTI.

Fábián Bettina, Olasz Anna,

Olasz Anna (b) és Fábián Bettina (j) a 10 km-es verseny után – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Perzselő hőség és gigahullámok

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie az 59 fős mezőnynek. A két magyar az első kör végén a mezőny közepén úszott, az első “itatásnál” óriási volt a tolongás. Komoly szökésre senki sem vállalkozott, így az élmezőny együtt haladt a perzselő napsütésben, amelyet nagyjából a táv felénél egy rövid időre óriási eső váltott fel. A hirtelen jött időjárás-változás szó szerint felkavarta az állóvizet, és a versenyzőknek egyre nagyobb hullámokkal kellett megküzdeniük. Az eső amilyen gyorsan jött, annyira gyorsan el is állt, és pillanatok alatt visszatért a pusztító hőség. A magyarok közül Olasz kapcsolt látványosan nagyobb tempóra, és felzárkózott az élmezőnybe.

A negyedik kör végére a frissítéshez nagyjából 20 versenyző egyszerre esett be, köztük a két magyarral.

Az utolsó kör “becsöngetésénél” még mindig szoros volt a küzdelem, a két magyar egymás mellett, a 11. és a 12. helyen kezdte meg a hajrát.

Az utolsó 1000 méteren öten elléptek a többiektől, majd a német Leonie Beck még egy sebességgel feljebb tudott kapcsolni, és így a tavaly a Lupa-tavon szerzett ezüstje után most világbajnoki címet nyert. 

Azt hitte, nincs keresnivalója a vébén

Fábián Bettina kissé csalódott, Olasz Anna ugyanakkor bizonyított magának.

Nem vagyok elégedett, jobb eredményre számítottam. Nem olyan versenyzők előztek meg a végén, akik sokkal jobban úsznak. Egyszerűen beszorítottak, nem tudtam előretörni. Talán túlságosan is udvarias voltam, szerettem volna kimaradni a verekedésekből, ezért több embert is elengedtem. (…) Nem tudtam magamból kihozni azt, amit akartam” – értékelte kissé csalódottan az eredményét Fábián Bettina.

Olasz Anna,

Olasz Annának a verseny előtt a legjobb 8 volt a célja – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Olasz Anna az érzelemdús nyilatkozatában elmondta, az egész eddigi szezonja borzalmas volt, és két nappal ezelőtt még úgy érezte, hogy itt a vége: “Tegnapelőttig azt gondoltam, nekem ennyi volt az úszás, nincs itt keresnivalóm. Februárban a medencés országos bajnokságon ezen a távon az életemért küzdöttem, ott ha valaki azt mondja, itt 12. leszek, annak nagyon örültem volna. Picit csalódott vagyok azért, de bebizonyítottam magamnak, hogy nem vagyok olyan rossz úszó“.

Gellért Gábor szövetségi kapitány elmondta, mindkét lányt a nyolcba várták előzetesen.

Vasárnap a férfiak olimpiai versenyszámát rendezik, a magyar színeket az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid képviseli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top