nlc.hu
Aktuális

Rasovszky Kristóf ezüstérmes a vébén

Vizes vb: Rasovszky Kristóf ezüstérmes lett 10 km-n, keményen bele kellett állnia a harcba a végén

Ő már biztosan ott lesz az olimpián.

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon. A 26 éves úszónk ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

A szám másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 16. helyen végzett.

Rasovszky Kristóf

Másodikként ért célba Rasovszky Kristóf – Fotó: Quinn Rooney/Getty Images

A veszprémiek kiválósága – aki 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren diadalmaskodott, amivel a szakág első magyar világbajnoka lett – az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg.

A két magyar versenyzőnek alapvetően nem volt “létszükség” az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanis a szabályok értelmében az országos bajnokságon 1500 méter gyorson elért olimpiai idejükkel már nevezhetőek a párizsi játékok nyílt vízi viadalaira.

Óriási harc zajlott az éremért

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie a 69 úszót felvonultató mezőnynek. A rajt után az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock állt az élre, őt szorosan követte a tokiói játékokon második Rasovszky. A nők szombati versenyével ellentétben a férfiak erős tempót diktáltak az elején, az első kört kevesebb mint 18 perc alatt teljesítették, ekkor Rasovszky a második, Betlehem a 9. helyen állt.

A táv feléhez érkezve továbbra is Wellbrock, Rasovszky volt a sorrend, de Betlehem sem maradt el sokkal tőlük. A 4. kör után, miután a német kijött frissíteni, Rasovszky került az élre, de az utolsó kört csak másodikként – frissítés nélkül – kezdte meg, mert riválisa visszaelőzte, Betlehemnek ekkor már több mint egy perc volt a hátránya.

Rasovszky Kristóf

Rasovszky Kristóf kvalifikálta is magát a párizsi olimpiára – Fotó: Quinn Rooney/Getty Images

A hosszú hajrában a német csaknem 5 másodperces előnyre tett, és még fokozni is tudta a tempót, győzelme végül nem forgott veszélyben. Rasovszkynak így az ezüstéremért kellett harcolnia a másik némettel, Oliver Klemettel, aki ugyan gyorsabb tempóban érkezett, de a magyar úszó a testével taktikusan kiszorította riválisát, így hamarabb érte el a célt.

A testét is használnia kellett Rasónak

Úgy alakult, ahogyan elterveztem, végig tudtam menni az elejében, nem is akartam kiadni a kezemből ezt a pozíciót. A végén próbáltam minél több embert leszakítani, aztán a hajrában beletettem mindent. Azt mondták, legyek kemény, amennyire tudok, én pedig olyan kemény voltam, amennyire megengedik a kizárás nélküli határok” – mondta el Rasovszky.

Betlehem Dávid csalódottan nyilatkozott: “Nem keresek kifogásokat, nem volt ez egy jó verseny számomra. (…) Nem tudtam magamból kihozni azt, amiért jó páran dolgoztunk, bánt az egész“.

(MTI-hírek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top