nlc.hu
Szabadidő

Vizes vb: nyíltvízi úszó magyar csapat ezüstérme

Fantasztikus magyar siker a vizes vébén: ezüstérmes a nyílt vízi úszó magyar csapat

A számot óriási hajrában végül az olaszok nyerték, a harmadik helyen pedig az ausztrálok végeztek.

A Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid összeállítású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 4×1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon. A magyar küldöttség ezzel a második érmét szerezte Fukuokában, korábban Rasovszky Kristóf volt második a 10 kilométeres olimpiai kvalifikációs versenyben. A veszprémiek kiválósága lett a szakág történetének első versenyzője, aki egy világbajnokságon kétszer is a dobogón állt. 

ezüstérmes a nyíltvízi úszó magyar csapat,

Rasovszky Kristóf, Olasz Anna, Fábián Bettina és Betlehem Dávid (b-j) az ezüstéremmel – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gigahullámok és óriási csata

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán a négyfős csapatoknak 4×1500 métert kellett teljesíteniük tetszőleges a sorrendben, a korábbi versenyszámokkal ellentétben ezúttal jóval nagyobb hullámokkal kellett megküzdeniük az úszóknak, ugyanis szeles, borús idő fogadta őket.

Az első körben a magyarok közül Fábián Bettina ugrott vízbe, a 18 éves versenyző a hatodik helyen váltott, ugyanakkor az előtte lévők közül kizárólag az ötödik ausztrálok kezdtek nővel, mégpedig a 10 kilométeren ezüstérmes Chelsea Gubeckával. Fábián hátránya ekkor egy perc volt az első helyen álló spanyoloktól, Olasz Anna pedig további fél perc hátránnyal adta át a képzeletbeli stafétát a 10 kilométeren ezüstérmes Rasovszkynak. A veszprémiek kiválósága szenzációs teljesítménnyel a harmadik helyre jött fel, így Betlehem Dávidon volt a sor, aki az ausztrál, a német és az olasz versenyzővel – köztük a világklasszis Gregorio Paltrinierivel – indult harcba a győzelemért.

ezüstérmes a nyíltvízi úszó magyar csapat,

Sporttörténelmi magyar siker – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A váltásnál még hét másodperces előnnyel vízbe ugró ausztrált Betlehem és Paltrinieri gyorsan meg is előzte, az utolsó bójához pedig gyakorlatilag egyszerre érkeztek. Ekkor már biztos volt, hogy kettejük között dől el az aranyérem. Az utolsó 200 méteren a medencés úszásban 1500 méter gyorson olimpiai és világbajnok olasz egy picivel gyorsabb volt, így Betlehem másodikként csapott célba.

„Kezd beérni a munka”

Elégedett az ezüstérmet csapat, ugyanakkor Rasovszky Kristóf bízik abban, hogy a közeljövőben mindenkit maguk mögé tudnak majd utasítani, tavaly ugyanis a németek, most pedig az olaszok mögött végeztek a váltóversenyben.

ezüstérmes a nyíltvízi úszó magyar csapat,

Fantasztikus úszással végzett a 2. helyen a magyar váltó – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint ezek a sikerek egy hosszan tartó munka eredményei. „Nagyon boldog vagyok, hogy egyre jobban beérik az a több mint 9 éve tartó csapatmunka, amelyet a magyar utánpótlás edzőkkel közösen csinálunk. Rengeteg versenyen vesznek részt a fiatal úszók, aminek köszönhetően sok tapasztalatot tudnak gyűjteni, és később így könnyebben fel tudják venni a lépést a felnőtt mezőnnyel” – utalt a szakember arra, hogy a csapat tagjai mindannyian nagy sikereket értek el korábban a korosztályos viadalokon is.

(MTI-hírek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top