nlc.hu
Aktuális
Gigajégdarab Olaszországban

Egy 19 centis jégdarabot találtak az olaszországi jégeső után – fotók

Egyre gyakoribbak arrafelé a nagy jégszemmel járó jégesők.
jégeső

Európa-rekorder jégdarab ért földet egy jégesőben az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományban. Az ausztriai, bécsújhelyi központú Európai Viharintézet (European Severe Storms Laboratory) fotókat is közzétett a gigajégről.

Íme:

Az Azzano Decimo településen hétfőn este 23 órakor talált 19 centiméter átmérőjű óriásjégszem 3 centiméterrel vastagabb a korábbi európai rekordernél, amelyet ugyancsak Észak-Olaszországban, Padova térségében találtak mindössze pár nappal korábban, július 19-én.

Az új európai rekorder már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010. július 23-án az amerikai Dél-Dakota államban, egy Vivian nevű faluban.

Az Észak-Olaszországban frissen hullott rekordnagyságú jégszemek egyébként összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága – írja az MTI.

Nálunk, Magyarországon “csupán” tyúktojás nagyságú jégdarabok potyogtak az égből pár nappal ezelőtt Baranyában.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top