nlc.hu
Aktuális

Véralkoholszint határértéke Európa országaiban

Zéró tolerancia? 0,8 ezrelék? Térképen a megengedett alkoholszint Európa országaiban

Miután a minisztérium foglalkozik a hazai zéró tolerancia felülvizsgálatával, megnéztük, Európában mi a sofőrökre vonatkozó véralkoholszint törvényes határa.

Jelenleg Magyarországon tilos alkoholfogyasztás után autót vezetni, ám a 24.hu értesülése szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával. Ez persze nem jelent még semmit, az enyhítést a borászok régóta sürgetik, az esetleges lazítást ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi.

Az biztos, hogy a magyarországi szabályozás a legszigorúbbak közé tartozik Európában, rajtunk kívül csak néhány országban nem lehet egy korty alkoholt sem inni, ha valaki vezetni szeretne. Mutatjuk a térképet, hogy Európában országonként hogyan változik a sofőrökre vonatkozó véralkoholszint határértéke (ezek az általános értékek, sok helyen a kezdő, illetve a hivatásos sofőrökre más szabályok vonatkoznak.)

Véralkohol és légalkohol

A véralkoholszint azt mutatja meg, hogy 1 liter vérben hány milliliter alkohol van. Tehát 0,5 ezrelék véralkoholszint esetében 1000 milliliter vérben 0,5 milliliter alkohol van.

Amikor a rendőr megszondáztat, akkor a légalkohol szintjét méri, vagyis hány milligramm alkohol van jelen egy liternyi levegőben.

A légalkohol és a véralkohol között nagyjából kétszeres a szorzó, így például 0,25 milligramm/liter, szonda által mutatott légalkohol-koncentráció esetén körülbelül 0,5 ezrelékes véralkoholszint várható.

Egy e-rolleres légalkoholszintjét ellenőrzi egy rendőrnő Münchenben 2019. július 10-én

Egy e-rolleres légalkoholszintjét ellenőrzi egy rendőrnő Münchenben 2019. július 10-én (Fotó: Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images)

A Semmelweis Egyetem véralkoholszint-kalkulátorával lehet számolgatni, hogy egy pohár sör vagy egy feles pálinka elfogyasztása után hány ezrelék lesz a véralkoholszintünk. 

Több szesz, több baleset

Európában az összes halálos közúti baleset mintegy 25 százaléka ittas vezetés miatt következik be, miközben a az összesen megtett kilométerek csupán 1 százalékában vezetnek a sofőrök 0,5 gramm/liternél magasabb véralkoholszinttel (ez a legelterjedtebb engedélyezett európai véralkoholszint).

Ahogy nő a véralkoholszint, úgy emelkedik a balesetek száma is: egy józan sofőrhöz képest 2,7-szeres a baleseti ráta, ha valaki 0,8 ezrelékes véralkoholszinttel ül volánhoz – ez pedig Angliában még mindig a törvényes határérték.

A véralkoholszint emelkedésével nemcsak gyakoribbá, hanem súlyosabbá is válnak a balesetek. 1,5 ezrelékes értéknél körülbelül 200-szor akkora a halálos kimenetelű baleset esélye, mint a józanul vezetők körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top