nlc.hu
Aktuális

Mégis él Lil Tay, a luxusautós 14 éves rapper

Mégis él a luxusautós 14 éves rapper – A leggyorsabb út a netes hírnévhez, ha megrendezed a saját halálod

Meghalt, de mégsem – így lehetne összefoglalni a kamuluxussal flexelgető 14 éves tinirapper, Lil Tay ügyét. A történet mögött azonban sokkal szomorúbb a valóság: egy szétesett család, egy feltehetően bántalmazó közeg és egy gondosan felépített netes perszóna. Utánajártunk az év eddigi legfurább influenszerbotrányának.

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót és a magyar médiában is viszonylag nagyot futott, hogy elhunyt egy 14 éves influencer, Lil Tay, aki azzal robbant be a közösségi oldalakra néhány évvel ezelőtt, hogy eszméletlen luxust villantó, autókból pénzt dobálós rapvideókat posztolt. A halálhírt az Instagramon jelentették be a gyereksztár oldalán.

Lil Tay posztja

Lil Tay azóta törölt halálhíre
(Fotó: Twitter)

Legalábbis úgy volt, hogy elhunyt – egészen másnapig, amikor kiderült, hogy nagyon is él, amit a családja is megerősített. A lány, akit igazából Claire Eileen Qi Hope-nak hívnak, két nappal a halálhír után egy, a TMZ-nek adott interjúban azt állította, hogy egy külső hackertámadás áldozata lett. A celeb arról is beszámolt, hogy az álhír utáni 24 órában rengeteg üzenetet és hívást kapott a családjától és a barátaitól, nem győzte őket megnyugtatni.

Azonban nem mindenki hiszi el, hogy valóban hackertámadás történt – egyesek úgy vélik, hogy Tay és stábja direkt játszották el a lány halálát némi hírverésért.

Az eset kibogozását különösen nehézzé teszi, hogy Tay/Claire élete önmagában is meglehetősen zűrösnek tűnik, számtalan olyan információ kering róla a neten, amit lehetetlen megerősíteni. Nagyjából egy dolog van, ami biztos: a közösségi médiában semmi sem az, aminek látszik.

Családi (show)biznisz

De kezdjük is a legelején: 2018-ban az akkor állítólag 10 éves Lil Tay három hónapig uralta az internetet. A babaarcú kislány az igazi gengsztereket megszégyenítő magabiztossággal hencegett pénzzel, autókkal és „haterekkel”, valamint balhékat kezdeményezett több ismert influenszerrel. Úgy tűnt, mintha a kislány elképzelhetetlen luxusban élne, valóban viszont semmi ilyenről nem volt szó.

Lil Tay 2007. július 29-én született; szülei sosem házasodtak össze, és megosztották a felügyeleti jogot. Kanadában nőtt fel féltestvérével, Jason Tiannel és édesanyjukkal, egy Angela nevű Vancouver környéki ingatlanügynökkel. Ő volt az, aki megengedte a gyerekeknek, hogy az általa árult puccos ingatlanokban, valamint egy munkatársuk Mercedes 550 SL-jében forgassanak, és úgy tegyenek, mintha az övék lenne.

Lil Tay karaktere persze nem egy tízéves kislány fejéből pattant ki: a testvére volt a rendező a színfalak mögött. Az akkor 16 éves Jason volt az egyetlen, akinek hozzáférése volt az Instagram-fiókjához. Ő volt az, aki felkészítette Lil Tayt arra, hogy mit és hogyan mondjon, mivel korábban híres youtubereket tanulmányozott, amikor ő maga is híres akart lenni. A beszámolók szerint gyakran durván és kegyetlenül bánt a húgával, egy forrás szerint rendszeresen kiabált vele és szidalmazta, ha valamit nem jól csinált.

A vírusként terjedő videók megkomponálásában viszont Jason kiemelkedően jó volt: olyannyira, hogy a lánynak 2018-ban egy darabig még egy Los Angeles-i ügynöke is volt. Azonban még mielőtt igazán beindulhatott volna a karrierje, eltűnt a közösségi médiából.

A szülei, Chris Hope és Angela ugyanis bírósági végzéssel kötelezték Lil Tayt, hogy térjen vissza Vancouverbe, és törölje az Instagramját. A New York Magazin forrásai szerint az apa alakítani akart Lil Tay karrierjén: védjegyeztetni akarta a nevét, vízumot és amerikai munkavállalási engedélyt akart szerezni, hogy az Egyesült Államokban pénzt kereshessen, a bevételeit pedig egy alapba helyezte volna, amiből a lány iskoláztatását finanszírozzák.

Ez az ötlet azonban nem tetszett a fiatal influenszernek és feltehetően a bátyjának sem: az év októberében Lil Tay Instagram-fiókján egy sor bejegyzést posztolt, amelyekben azt állította, hogy a szülei bántalmazzák őt, gyanús képernyőmentéseket tett közzé állítólagos jogi dokumentumokról, és nyilvánosságra bocsátotta az apa telefonszámát is. A férfi ekkor azt nyilatkozta, hogy tudja, ki áll az ügy hátterében, és jogi lépéseket fog tenni.

Ezt néhány év szélcsend követte, majd pedig kirobbant a mostani botrány. A halálhír megjelenésekor a TMZ megkereste a szülőket, ők azonban nem voltak hajlandók nyilatkozni. Egy azóta törölt Instagram-fiók, amely állítólag Tay bátyjáé, Jasoné volt, azt írta posztban, hogy a húgával 2021 óta próbálják visszaszerezni a Lil Tay profilja feletti irányítást, de a szülők nem hagyják ezt. A fiatalok állítólag a nagyszülőknél laknak, és hónapok óta nem beszéltek a szüleikkel emiatt. A poszt egyértelműen arra utalt, hogy a szülők állhatnak a halálhír mögött is.

A profillal volt azonban egy kis probléma: 2020-ban hozták létre Belgiumban – szúrták ki a szemfüles twitterezők. Emiatt többen úgy vélik, hogy nem is Jasoné a fiók, és valaki csak fel akarta használni az ügy kapcsán létrejött hírverést.

Összességében elmondhatjuk, hogy minél több információnk van, annál kevesebbet tudunk az ügyről. Azonban ahogy azt egy Reddit-felhasználó összefoglalta: „Ha ez egy átverés, az rendkívül elb***tt, de inkább az legyen, mint hogy valóban meghalt”.

Trendet teremthet az ügy

A megrendezett halálesetek történetében az embereket a legtöbb esetben az eltűnés és az újrakezdés vágya, esetleg egy vaskos életbiztosítás felszedése motiválta, azonban a közösségi média korában egyre inkább elszaporodnak az olyan esetek, ahol simán a hírverés elég motiválónak bizonyul.

Két évvel ezelőtt például Irfan Khan, egy 30 éves, indiai Instagram- és YouTube-influencer készített egy hamis videót, amelyben bemutatta, hogy öngyilkossággal végez magával, miután a szeretője visszautasította őt. A videót úgy szerkesztették meg, hogy a nézők azt higgyék, Khant tényleg elütötte egy vonat és meghalt. A celeb a videót az Instagramján tette közzé, ahol több mint 44 ezer követője volt. Számára nem sült el jól a dolog, a rendőrség ugyanis rövid időn belül letartóztatta rémhírterjesztés és a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények miatt.

Khan később azzal védekezett, hogy a videó egy sorozat első része lett volna, és a következő epizódban az öngyilkosság ellen kampányolt volna, de ez nem hatotta meg a hatóságokat.

Idén nyáron egy belga tiktoker, David Baerten döntött úgy, hogy érdekes módszert választ a barátai megleckéztetésére: a felesége és a gyerekei segítségével elhitette velük, hogy meghalt, majd megjelent egy helikopterrel a saját temetésén. 

A férfi állítólag azért döntött így, mert úgy érezte, hogy a hozzátartozói számára nem elég fontos és „emlékeztetőt” akart nekik adni. „Amit a családomban látok, az gyakran fáj nekem – mondta egy helyi lap szerint. – Soha nem hívnak meg semmire. Senki sem lát engem. Mindannyian eltávolodtunk egymástól. Úgy éreztem, hogy nem értékelnek. Ezért akartam nekik egy életre szóló leckét adni, és megmutatni nekik, hogy nem szabad megvárni, amíg valaki meghal, hogy találkozhassunk vele”.

Persze naivitás lenne azt feltételezni, hogy a puszta jószándék vezérel egy ilyen ügyben egy 170 ezres követőtáborral rendelkező influencert: Baerten feltehetően jócskán kaszált a virális videóval. Úgy, ahogy vélhetően Lil Tay fog, amikor interjúkban és egyéb médiamegjelenések során mesélni fog az egynapos haláláról. Mi pedig nem lennénk meglepve, ha ezt a feltámadást több hasonló ilyen ügy követné.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top