nlc.hu
Aktuális

dr. Tausz Katalin a szakértő a Sebestyén Júlia ellen indult vizsgálatban

Sebestyén Júlia sorsa ismert szakértő kezébe került

A korcsolyázószövetség negyed évvel ezelőtt indított fegyelmi vizsgálatot Sebestyén Júlia ellen.

A korcsolyázószövetség (MOKSZ) több mint három hónappal ezelőtt indított fegyelmi vizsgálatot a többek által is gyermekbántalmazással vádolt Sebestyén Júlia ellen. A saját egyesületét vezető Európa-bajnok műkorcsolyázó ügye nagy vihart kavart. A MOKSZ a Sportál szerint a korábban

Turi György és Szilágyi Liliána ügyében is vizsgálódó Tausz Katalint

Sebestyén Júlia sorsa ismert szakértő kezébe került

bízta meg az érintettek meghallgatásával. Sebestyént eleinte a sok honosított orosz versenyző miatt támadták, később a szülők egy csoportja panaszkodott ellene beadványban, a rá bízott gyerekek testi-lelki bántalmazása miatt. Bár a lap szerint már egy éve volt ellene panasz, mégis csak májusban indult ellene vizsgálat, amikor a szülők Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárhoz fordultak. A beadványban

szó esett rángatásról, erős szorításról, egy-egy pofon elcsattanásáról, sértegetésről,

elhanyagolásról. Egy válogatott műkorcsolyázó szerint pedig betegen is versenyezniük kellett.  Az érintetteket – köztük hat versenyzőt – augusztus 22-én hallgatja meg a szövetség fegyelmi bizottsága által felkért független szakértő, dr. Tausz Katalin szociológus. Az UNICEF Magyarország korábbi gyerekjogi igazgatója az úszótréner, Turi György zaklatási-bántalmazási ügyének kivizsgálásában is részt vett.

A Turi elleni vádak nem voltak bizonyíthatóak,

de az úszószövetség szakmai alelnöki címéről lemondott. A Szilágyi Zoltán úszóedző testi, lelki és szexuális bántalmazás miatt indult ügyében is segédkezett Tausz, ennek végén a szövetség nem kívánatos személynek nyilvánította rendezvényein a férfit.

A szakértő dolgát nehezíti,  hogy a MOKSZ valami miatt egyéves elévülési időt határoz meg a szabályzatában. A Sebestyén elleni panaszok nagy része korábbi eset, a sértettek jellemzően el is hagyták a trénert. 

Sebestyén a következőket mondta a Sportálnak a vádakról:

A szövetség által elindított vizsgálat folyamatban van, rövidesen egy független szakértő hallgatja meg az érintett feleket. A vizsgálathoz részemről minden segítséget, információt megadok, hogy mielőbb tisztázhassuk a helyzetet és visszatérhessünk a nyugodt napi munkához. Az eljárást üdvözlöm, mert végre lehetőséget ad arra, hogy tisztázzam az igazságot az elmúlt időszakban megjelent pletykák, rágalmak kapcsán. A sajtóban megjelent vádak ugyanis semmiben sem felelnek meg a valóságnak.

Minden etikai, gyermekvédelmi szabályt betartva végzem a munkámat,

a fizikai és lelki erőszak minden formáját egykori sportolóként és edzőként is elítélem. Az elmúlt hónapok vádaskodásai, nemtelen támadásai sajnos sportolóinkat és munkatársaimat is megviselték, de igyekszünk folytatni a munkát, amit az elmúlt években sikeresen folytattunk. Az SKSE versenyzői eddig 71 magyar bajnoki címet szereztek, vagyis átlagban évi 7-et. Hosszú évek óta képviseljük hazánkat világversenyeken, világkupákon. Nagyjából 70 sportolónk van jelenleg, közülük 9-en a Héraklész utánpótlás válogatott keret tagjai. Egyik legfontosabb célunk továbbra is az utánpótlás nevelés, a magyar utánpótlásbázis növelése 

– közölte Sebestyén.

A MOKSZ érdeklődésünkre közölte, a fegyelmi eljárás hivatalos lezárásáig a vizsgálatról és annak részleteiről nem áll módjában tájékoztatást adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top