Budapest pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében pedig a jelent képviseli. Az elődöntőn 20 különböző tortát zsűrizett Karácsony Gergely, Mautner Zsófia, Juhos József, Dobos Evelin, Balogh Nóra, Szűcs Árpád és Pataki Ádám. Ők választották ki azt az 5 elődöntős tortát, melyek október közepén tovább versenghetnek a Budapest 150 Torta és egyben Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.
A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz.
Íme az 5 tortakülönlegesség, amely tovább versenyezhet a Budapest 150 Torta címért:
Duna királynője /Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)/: Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.
Éber birs /Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)/: Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.
Natalis /Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)/: Alapanyag-választásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.
Őszi naplemente /Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)/: A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehér csokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.
Rózsadomb /Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)/: A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.