nlc.hu
Aktuális

Marokkói földrengés: kétezernél több áldozat

Marokkói földrengés: kétezerre nőtt az áldozatok száma, az utcán töltötték az emberek az éjszakát

VI. Mohamed marokkói király háromnapos gyászt rendelt el az országban a súlyos földrengés után.

Kétezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Marokkóban, miután 6,8-es erősségű földrengés rázta meg az országot pénteken éjjel.

Az észak-afrikai ország belügyminisztériumának szombat esti közleménye szerint

  • jelenleg már 2012 halottról tudni;
  • csaknem 2060 sérültet tartanak számon, közülük 1404-en válságos állapotban vannak.

A földmozgás epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt, de a 350 kilométerre fekvő fővárosban, Rabatban is érezni lehetett a rengést.

Az elõzõ éjszakai földrengésben megrongálódott épület Marrákesben 2023. szeptember 9-én.

Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épület Marrákesben 2023. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A BBC arról ír, hogy az Marrákesben ezrek töltötték a második estéjüket az utcán, mert tartanak az utórengésektől. A körforgalmak, a parkolók és a közterek megteltek takarókba burkolózó fiatalokkal és idősekkel, bár csak kevesen alszanak, legalábbis mélyen.

Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, törmelék hever az utcán, és az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott. Ám a városban sokkal jobb a helyzet, mint a délnyugati, hegyvidéki területeken.

A katasztrófa után VI. Mohamed marokkói király elrendelte a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítását, illetve egy kórház kialakítását a sérültek helyszíni ellátására. A repülőgépek, helikopterek és drónok mozgósítása ellenére a mentési munkálatokat jelentősen lassítja, hogy az epicentrumhoz közeli hegyvidéki régióban az utakat számos helyen lezúdult szikladarabok torlaszolják el.

Világszerte számos ország felajánlotta támogatását a marokkói hatóságoknak, amelyek azonban eddig hivatalosan nem kértek segítséget. Algéria bejelentette, hogy megnyitja a légterét a Marokkó számára humanitárius segélyt szállító repülőgépek előtt, pedig a Algéria két évvel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Marokkóval a két ország hosszan tartó konfliktusa miatt.

A marokkói királyi palota közölte: háromnapos gyászt rendeltek el az országban, a középületeken az egész országban félárbocra eresztik a zászlókat. A fegyveres erők mentőcsapatokat indítanak az érintett térségekbe, ahol ivóvizet, élelmiszert, sátrakat és takarókat biztosítanak a rászorulóknak.

(BBC/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top