nlc.hu
Aktuális

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma

Ugyan még találhatnak túlélőket, de fogytán az idő.

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma, a legfrissebb vasárnapi közlés szerint már 2122 halottról tudni. A legtöbb áldozatot, 1351 halottat a közép-marokkói Al-Hauz tartományból jelentették, ahol a földrengés epicentruma is volt. Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az USGS 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást, írja az MTI.

Nasszer Dzsabúr, a marokkói geofizikai intézet vezetője szerint a mentési munkálatokat tovább nehezítette a vasárnap reggeli órákban egy utórengés. Ennek erősségét az amerikai földtani intézet (USGS) 3,9-es erősségűre tette. A földmozgás fészke 80 kilométerre délnyugatra volt Marrákestől.  Mindeközben fogytán az idő, ami a túlélők keresését illeti. Szakértők egy 72 órás időablakról beszélnek, amelynek keretében még nagy valószínűséggel túlélőket találhatnak.

Az okozott kárt nézik helybeliek a földrengés sújtotta marokkói Mulaj Brahim településen 2023. szeptember 9-én

Az okozott kárt nézik helybeliek a földrengés sújtotta marokkói Mulaj Brahim településen 2023. szeptember 9-én, miután reggelre virradóan 7-es erősségű földmozgás pusztított az észak-afrikai országban. (Fotó: MTI/AP/Moszaab es-Sami)

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) időközben bejelentette, hogy egymillió svájci frankot (403 millió forint) különített el humanitárius segítségnyújtásra. Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

Marokkónak hatalmas szüksége van a segítségre, és nem csupán az elkövetkezendő egy-két hétben. Hónapokban, sőt, években számolunk

– szögezte le Hossam Elsharkawi, a Nemzetközi Vöröskereszt közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője.

 A TV 2M helyi televízió szerint egy kistelepülés gyakorlatilag teljesen megsemmisült Sisava tartományban. Eddig a helyszínen 65 halottat találtak, akiket tömegsírban fognak elhelyezni. A Hespress helyi hírügynökség szerint a hatóságok drónokat is bevetnek a holttestek utáni keresésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top