nlc.hu
Aktuális

Gigatök Tápiószentmártonon

Egy tonnás tököt termesztett a kertjében egy magyar gazda – fotók

Világversenyen indul Tibor gazda gigazöldsége.

Közel ezer kilós óriástök nőtt Kókai Tibor tápiószentmártoni kertjében. A zöldség 110 nap alatt érte el a végleges méretét és súlyát. A gazda elárulta a Mokkában, hogyan lett ekkora a zöldség.

A gigatök és a büszke gazda - Forrás: TV2 / Mokka - videó

A gigatök és a büszke gazda – Forrás: TV2 / Mokka – videó

A tök súlya 900 és 1000 kiló között van, a kerülete 6 méter. Úgy lett ez a tök ekkora, hogy már tavaly is a legjobb magokat vásároltam meg, abból lett a tavalyi tökünk, és annak a magját ültettem most vissza. Szerintem megszokta a körülményeket, a klímát, meg a tavalyi gondozás ugyanúgy folyt tovább, és szerintem ez öröklődik a magban, genetikában, és szerintem ez nagyon tetszett a töknek. Külföldre is küldtem a magból, ott is nagyon jól nőnek a tökök” – mesélte Tibor.

Egy átlagos sütőtök csupán 2-3 kiló, jól látszik a különbség... - Forrás: TV2 / Mokka

Egy átlagos sütőtök csupán 2-3 kiló, jól látszik a méretbeli különbség – Forrás: TV2 / Mokka – videó

A gazda arról is beszélt a riportban, hogy európai viszonylatban ez a méretes tök most nagyon jónak számít. “Egyelőre van egy 1054 kilós tök Németországban, és eddig mindegyik kisebb volt annál. Ha a mérések jók, akkor szerintem az európai tökök között a legjobbak leszünk” – prognosztizálta Tibor, aki a TV2 reggeli műsorában vágta le gigazöldséget a száráról, hogy majd lemérhesse, mert másnap már indul is az óriási tökkel egy nemzetközi versenyre Szerbiába.

Világversenyre viszi gigatökjét a gazda - Forrás: TV2 / Mokka

Világversenyre viszi gigatökjét a gazda – Forrás: TV2 / Mokka – videó

És vajon mi lesz a gigászi tök sorsa a világverseny után? Ezt is elárulta a gazda: “Elvisszük Magyarországon is egy kisebb versenyre. Sokáig nem lesz meg. Egy pár helyen kiállítjuk, például iskolában. Aztán a magokat minél hamarabb kiszedjük belőle, mert egy kis értéket képviselnek számomra. Elég jó a genetikája, a mostani tök a tavalyi 700 kilósnak a magjából nevelkedett. A mostaniban 150-200 darab mag is lehet“.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top