nlc.hu
Aktuális

Ennyibe kerülne, ha fizetnének otthonod takarításáért

A félmilliót is megkeresném, ha fizetnének a házimunkámért

Kire hárul a házimunka? Mit szólnál, ha azt mondanánk, elég jól is kereshetnél, ha megfizetnék az otthoni takarítást?

Rengeteg nőre nehezedik a jól ismert kettős teher a mindennapokban: először is a fizetett munka terhe, aztán az a hatalmas mennyiségű fizetetlen munka, amit szabad idejükben kell elvégezniük otthon. A nem fizetett munkát „láthatatlan munkának” is nevezik, és olyan alapvető háztartási feladatokat foglal magában, mint a takarítás, a gyermekgondozás és a beteg családtagok ápolása.

A Láthatatlan munka weboldalon te is meggyőződhetsz arról, mennyit kereshetnél, ha pénzben is mérhető lenne az otthoni munka, melyet végzel. Annak ellenére, hogy heti 2 óra takarítás (porszívózás, törölgetés, rendrakás) szerintem egyáltalán nem sok, én legalábbis nem érzem megterhelőnek (igaz, a párom is részt vállal ebből, a mosogatás főleg az ő reszortja), a kalkulátor szerint 56 ezer forintot ér egy hónapban a lakásunk tisztán tartása, a mosogatással, főzéssel és bevásárlással töltött időm értéke pedig összesen 36 ezer forint, vagyis 92 ezer forintot kereshetnék, ha mindezt valaki meg is fizetné nekem. Hogy mi alapján kalkulál az algoritmus, figyelembe veszi-e a mindenkori minimálbér változásait, bruttó vagy nettó keresetet számít-e, azt nem tudjuk, de egy takarító átlagfizetését figyelembe véve, amely a jelen állás szerint 198 ezer forint, inkább bruttóra saccolunk. Az ötlet arra mindenképpen jó, hogy megbecsüljük az eddig számunkra is láthatatlan munkát (vagy hogy jó hivatkozási alap lehessen a családban, amikor a hátunk közepére se kívánjuk a munka utáni gürizést otthon).

Több gyerek esetén természetesen a feladatok száma is növekszik, különösen, ha még vasal is az ember – és akkor most egy pillanatra idézzük ide Vekerdy Tamás gondolatait erről:

„Könyörögve kérem az anyákat, hogy ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol. Nem lehet úgy háztartást vezetni, mint régen, amikor nagycsaládok éltek együtt, és amikor háztartási alkalmazottak voltak. Legyen rendetlenség a lakásban, legyen kedély az otthonban, lustálkodjon, pihenjen az anya. Ne adja át magát ezeknek a hajszolásoknak, amit a külvilág és nem egyszer mi, férfiak szeretnénk kipréselni a nőkből.”

Mosatlan edények

Fotó: Getty Images

Na, de gyorsan vissza is csöppenve a szomorú valóságba, Sacinak két gyerekkel 152 ezer forintot ér a házimunkája (mondjuk, elfelejtettem megkérdezni tőle, vasal-e), de azt mondja, a gyerekek körüli feladatokért egyébként nem kérne pénzt. Szilvi – szintén két kisgyerekkel – elgondolkodhatna azon, hogy pályát módosít: ő 502 ezer forintot keresne háztartási munkával és ház körüli feladatokkal egy hónapban. Ebből mosással és a gyerekek körüli ügyintézéssel tölt a legtöbb időt, és hát ő is vasal. A takarítással töltött idő szerinte nem sok, heti 6 óra; ez a szám a napi egyszeri gyors homok/morzsa porszívózást és a heti rendes takarítást foglalja magába. Viki szerint a terheken egy takarítónő jelenléte sem sokat nyom a latban: 

Egy nagyobb családban a heti egyszeri takarítás inkább arra jó, hogy aznap örülj egy kicsit, hogy minden szép. De szerintem nem csökkenti érdemben a feladatokat, csupán azt, ami már amúgy sem fért volna bele. A mínuszt.

Veronika pedig majdnem el is éri egy takarító átlagfizetését otthoni takarítással: ő 196 ezer forintot keresne egy hónapban.

De vajon más-e a helyzet egyedülállóként? A KSH láthatatlan munkára vonatkozó 2017-es számítása alapján igen: az egyedülálló (19–44 éves), gyermek nélkül, önálló háztartásban’ életciklus kategóriában mindkét nemnél csökkent a háztartási munkára fordított idő, és a nők körében a visszaesés erősebb volt. A férfiak esetében a legtöbb időt a napi élelmiszerek beszerzésével a 60 éves vagy idősebb egyedülállók töltik. Az e csoportba tartozók döntően már nyugdíjasok, így több időt tudnak rászánni az árucikkek beszerzésére. Ami az egyedülálló nőket illeti, Judit nem ért egyet a KSH megállapításaival. Bár nem számolja, mennyi időt tölt takarítással, ház körüli teendőkkel, azt saccolja, ebben nem nagyon van különbség azoktól, akik ugyanekkora lakásban laknak, hiszen gyereke ugyan nincs, de jelenleg partnere sem, akinek esetleg delegálni tudná a feladatokat, vagy akivel eloszthatnák a teendőket. Egyébként Kriszta is vasal, mert sokszor sikerélményt ad neki, ha képes megbirkózni egy-egy különösen gyűrődésre hajlamos anyaggal.

Napi 3 óra pluszmunka

Az Egyesült Államokban a férfiak napi 150,2 percet – körülbelül heti 17,5 órát – töltenek fizetetlen munkával. Ezzel szemben a nők naponta akár 243,2 percet, ami körülbelül heti 28,4 órát jelent. Ha összeadjuk a fizetett és a nem fizetett munkát, a nők továbbra is többet dolgoznak egy nap, mint a férfiak.

Melinda Gates üzletasszony sokat beszélt arról, hogy a láthatatlan munka milyen hatással van a nőkre és a közösségekre. A Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül végzett kutatása azt sugallja, hogy a nemekkel kapcsolatos társadalmi normák felelősek a férfiak és a nők láthatatlan munkája terén tapasztalható hatalmas egyenlőtlenségért.

„A nők minden kontinensen minden országban többet főznek, takarítanak és gondoskodnak másokról. A nők világszerte átlagosan 4,5 órát töltenek napi házimunkával, míg a férfiak kevesebb, mint feleannyi időt”

 – mondja Gates.

Az aránytalanság itthon is tapasztalható. Magyarországon a nők napi több mint kétszer annyi időt fordítanak ezekre a fizetetlen munkákra, mint a férfiak. A főzés, mosogatás, takarítás, mosás, vasalás és felnőttek ápolásával például napi átlagosan 3 órát töltöttek 2010-ben, míg a férfiak alig több mint fél órát – írja a 444.hu. Ráadásul a KSH számítása szerint a láthatatlan munka gazdasági mérőszámokba történő bevonása 25%-kal, vagyis (férfiak és nők összesen) 6836 milliárd forinttal növelné a GDP-t.

A gyermekek számának növekedésével értelemszerűen a házimunkákra szánt idő is növekszik a statisztikai hivatal szerint: a háromgyermekeseknél már 206 percet vesz igénybe naponta a házimunka. Bár a férfiak főként a ház körüli munkából veszik ki a részüket, azonban ezek (pl. fűnyírás, karbantartás, eresztisztítás) nem jelentenek napi szintű feladatot, illetve az eltérés a nemek között csupán 20 percre jönne ki naponta a férfiak terhére.

Gumikesztyű és egy számológép

Fotó: Getty Images

A fizetetlen munka ráadásul a fizetett munka rovására megy: az Európai Parlament a nemek közötti bérkülönbség egyik fő okaként jegyzi a láthatatlan munka egyenlőtlen elosztását, ami ahhoz vezet, hogy a nők sokkal nagyobb arányban esnek ki átmenetileg vagy végleg a munkaerőpiacról, és jóval nagyobb arányban vállalnak részmunkaidős állást, hiszen ha többletmunka van otthon, akkor kisebb az esélye, hogy olyan munkahelyen is megállják a helyüket, amely több időt vagy több felelősséget igényel. A nőknek ráadásul kevesebb lesz az esélyük a szakmai kapcsolatépítésre, továbbképzésekre, ennek következtében pedig az előléptetésre vagy a fizetésemelésre is.

A takarítás ártalmasabb a nők számára

A kutatók csak mostanában kezdték el vizsgálni, miként hat a láthatatlan munka a mentális egészségre. A Melbourne-i Egyetemen tanulmánya, amely a Lancetben is megjelent, az első a maga nemében, amely megvizsgálta a munka, az otthon és a mentális egészség három területét, és azt, hogyan érinti ez a nemeket. 14 tanulmány áttekintése után – amelyek egy része a házimunka idejét, másik része a gyermekgondozást vagy a nem fizetett munkát vizsgálta – a jelentés arra a következtetésre jut, hogy „a nem fizetett munkamegosztás egyenlőtlenségei nagyobb kockázatot jelentenek a nőknél a gyengébb mentális egészség terén, mint a férfiaknál”. Ezt szerepkonfliktusnak és szereptúlterhelésnek nevezik, amely stresszt okoz, és ezáltal befolyásolhatja a pszichés jólétet.

Magyarán minél jobban rohansz, minél jobban szorít az idő, minél több feladattal zsonglőrködsz egyszerre, annál valószínűbb, hogy stresszes leszel. A „fizetetlen munkaerőt” mint fogalmat a szociológiai irodalom már jó ideje tanulmányozza, általában a méltányosság és a nemek közötti egyenlőség, vagy a munkahelyi részvétel szemüvegén keresztül. Az említett tanulmány ennél tovább ment, és megállapította, hogy a nők viselik a háztartási munka nagyobb lelki terhét; ezért egy fizetetlen óra sűrűbbnek és megterhelőbbnek számít náluk, mint a férfiak esetében, ezért nem feltétlenül hasonlítható össze egymással a két nem szerepvállalása. A kutatók szerint részben ez az oka annak, hogy a nem fizetett munka kevésbé valószínű, hogy a férfiak mentális egészségi állapotának romlását okozza.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top