nlc.hu
Aktuális

Virágok nőnek az Antarktiszon a klímaváltozás hatására

Ijesztő hír: már virágok nőnek az Antarktiszon

A jég borította kontinensen nem sok hely jutott a növényeknek. Eddig.

Az Antarktisz túlnyomó részén a jég és a hó az úr. Eddig csak a legigénytelenebb növények éltek meg ott, azok is leginkább a kontinenst körbe vevő szigeteken. A globális felmelegedés viszont most már folyamatosan olvadást okoz az Antarktisz peremvidékén, ami miatt a növények is gyorsabban fejlődnek.

Virágos növényből mindössze két faj él arrafelé:

az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és a felemásvirágú szekfű (Colobanthus quitensis).

antarktiszi sédbúza

antarktiszi sédbúza

Az olaszországi Insubria Egyetem kutatói 2009 és 2019 között az Antarktisz ezen két, őshonos növényének növekedését mérték a Dél-Orkney-szigeteken található Signy-szigeten.

Az elmúlt ötven év felméréseihez képest kiderült, hogy a termőhelyeken nemcsak sűrűbb lett a növényzet, de évről-évre gyorsabban is nőnek a virágok. Az antarktiszi szőrfű a 2009-2019-es időszakban például annyit nőtt, mint 1960-tól 2009-ig 50 év alatt összesen. Az antarktiszi gyöngyvirág pedig ugyanabban az időszakban ötször többet nőtt, mint a szőrfű.

A kutatók szerint a jelenség ijesztő fordulópontot mutat meg: „A felgyorsult terjeszkedés egyértelmű a régióban. Ez a kutatás adja az első átfogó adathalmazt, amely megmutatja, milyen gyorsan és milyen sűrűn bővülhetnek a növénytársulások” – idézi az Unilad.

felemásvirágú szekfű

felemásvirágú szekfű

Bár a növények növekedését számos tényező befolyásolhatja,

egyértelmű a kapcsolat az éghajlat változásával. Az emelkedő hőmérséklet hatására ráadásul invazív fajok is megtelepedhetnek a kontinensen, destabilizálva a helyi ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget.

„Ha az Antarktisz más területein is bekövetkezik hasonló változás, az azt jelenti, hogy az antarktiszi táj és a biológiai sokféleség gyorsan megváltozhat” – figyelmeztetnek a kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top