nlc.hu
Aktuális

Hableány-tragédia: vélemények az ítéletről

Hableány-tragédia: csalódottak az áldozatok családtagjai az ítélet miatt

Ügyvédjük szerint súlyosabb ítéletet vártak.

Mint arról beszámoltunk, vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték Jurij C.-t, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát. Az RTL Híradó riportja szerint a tragédia magyar áldozatainak családtagjai súlyosabb ítéletre számítottak.

Hableány- hajó,

A Hableány kiemelése – Fotó: Leéb Ádám / nlc

Az elhunyt matróz hozzátartozóit képviselő ügyvéd nem ért egyet azzal sem, hogy a bíróság első fokon felmentette a szállodahajó ukrán kapitányát a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól. „Picivel súlyosabb ítéletre számítottunk, mert nekik nagyon nagy a fájdalmuk, elveszteni egy közvetlen hozzátartozót. Ezt valószínűleg nem lehet sem büntetéssel, sem pénzzel honorálni” – nyilatkozta Magyar György. A hozzátartozókat képviselő ügyvéd szerint bizonyítékok igazolják, hogy a szállodahajó ukrán kapitánya elmulasztotta a segítségnyújtást. 

Magyar György elmondta azt is, hogy az elhunyt matróz családja korábban már peren kívül egyezséget kötött a Viking hajókat üzemeltető céggel. „Módunk és lehetőségünk lett volna arra, hogy polgárjogi igényt érvényesítsünk ebben a büntetőeljárásban, de mi nem akartuk az ügyfeleinket ennek a hosszadalmas, terjedelmes bizonyítási eljárásnak kitenni, ezért már korábban megszületett ez a bizonyos megállapodás, aminek a legfontosabb tartalmi eleme, hogy sem nekik, mint sértetti hozzátartozóknak, sem pedig az esetleges, magatartásban elmarasztalt cégnek nincs egymással szemben követelése” – mondta el az ügyvéd.

Az ítéletet a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje is vitatja. Szerintük az ukrán kapitánynak kellett volna irányítani a mentést.

A dél-koreai áldozatok rokonai fejenként 35-60 millió forint közötti sérelemdíjat követelnek a Vikinget és a Hableányt üzemeltető cégektől. A koreai nagykövetség képviselői ott voltak az ítélethirdetésen, de nem nyilatkoztak. 

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. 7 turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, 1 dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top