nlc.hu
Aktuális

Ítélethirdetés a Hableány-tragédiában

Hableány-tragédia: 5 év 6 hónap fogházat kapott az ukrán kapitány

Utolsó szó jogán részvétét fejezte ki az áldozatok iránt.

Első fokon 5 év 6 hónap fogházra ítélték a Hableány tragédiájában érintett Viking Sigyn szállodahajó kapitányát. A 68 éves ukrán kapitány 2019. május 29-én ütközött a Margit híd lábánál a Hableány sétahajóval, amelynek fedélzetén egy 33 fős dél-koreai csoport utazott a két fős személyzettel. A tragédiában 28 ember halt meg. Az ítélet nem jogerős.

Az ukrán állampolgárságú 68 éves Jurij C-t vízi közlekedés gondtalan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a bíróság – írja a Telex. A férfi 2019 óta különböző fokozatú bűnügyi őrizetben volt, a házi őrizettől az előzetes letartóztatásig. Ezt az időt be kell számítani a büntetésbe, amelynek kétharmadát letöltve a vádlott feltételesen szabadlábra helyezhető.

„A szörnyű balesetet végtelenül sajnálom. Együtt érzek az elhunytak hozzátartozóival. Sajnálom, hogy ez a tragédia részvételemmel együtt megtörtént” – mondta az utolsó szó jogán az ukrán kapitány.

Hableány hajó,

A szerencsétlenül járt Hableány sétahajó – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A tragédiával összefüggésben egy másik eljárás is indult: a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó, a Viking Idun ukrán kapitányát 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolják. Annak a hajónak a 64 éves kapitánya szintén ukrán állampolgár, ő Ukrajnában van bűnügyi felügyelet alatt, rá az ügyészség felfüggesztett börtönt kér.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top