Aktuális

65 éve nem volt ilyen súlyos hajóbaleset Magyarországon

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb hazai hajóbalesete történt szerda este a Duna fővárosi szakaszán.

Kétfős személyzettel és 33 utassal a fedélzetén elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó szerda este, miután – az első hírek szerint – egy 95 szobás szállodahajóval ütközött. Eddig hét holttestet és hét sérültet találtak, többen eltűntek.

Úgy tudni, a személyzeten kívül minden utas dél-koreai volt, köztük két idegenvezető és egy fotós, a többiek pedig turisták, akik egyhetes magyarországi utazásuk egyik utolsónak tervezett programján vettek részt. 

Az időközben Dömsödre átkeresztelt egykori Pajtás (Fotó: Fortepan)

Ehhez fogható tragédia legutóbb 1954-ben történt magyar vizeken, amikor a Pajtás nevű kirándulóhajó borult fel a Balatonon. Az akkori balesetnek 22 (egyes források szerint 27) halálos áldozata és több mint 50 sérültje volt, főleg gyerekek.

Emberi hibára gyanakodnak

Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára a Hableány balesetéről azt mondta, hogy egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját helyzetüket és a többi hajóét, illetve azok mozgását.
    
Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajót – tette hozzá.
    
A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó, 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom – tette hozzá.

Vannak szabályok

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

2010-ben Philadelphiában történt a szerda estihez hasonló ütközés, melynek során magyar diákok vesztették életüket.

Az elmúlt évek hazai hajóbalesetei

2007. június 24.: Budapestnél, a IV. kerület magasságában léket kapott egy tolóhajó. A fenéktat elsüllyedt, a hajó orra kiállt a vízből, tartályából szivárgott a gázolaj. Személyi sérülés nem történt.

2007. augusztus 15.: Budapestnél, az épülő M0-ás autóúthíd közelében egy szárnyashajó összeütközött egy motorcsónakkal. A csónakot vezető férfi meghalt.

2007. szeptember 8.: Budapesten a Belgrád rakpart előtt összeütközött két, egymással szemben közlekedő belföldi személyszállító hajó. A balesetben nyolcan könnyebben megsérültek.

2007. szeptember 21.: A Soroksári-Duna-ágon, a Francia-öböl bejáratánál felborult egy motoros kishajó, amelynek fedélzetén nyolcan tartózkodtak. Közülük hét embert sikerült a partra kimenekíteni, de a nyolcadik utasra már holtan találtak rá a keresőegységek.

2007. december 9.: A dunaföldvári hídnak ütközött egy, a folyón lefelé úszó, osztrák lobogó alatt hajózó uszálykaraván, ennek következtében léket kapott az egyik bárka.

2008. február 25.: Dunaföldvárnál zátonyra futott egy szerb tankhajó.

2008. február 26.: Ercsinél fennakadt két, német lobogó alatt hajózó tolóhajó. Az ércet szállító, három bárkából álló első karaván Budapest felé tartott, amikor Ercsinél elakadt. A másik karaván, amely kukoricát szállított, akkor akadt fenn, amikor megpróbálta kikerülni az álló hajót.

2008. február 27.: A dunaföldvári híd felett három kilométerre fennakadt egy román tolóhajó. A hajó egy karavánban haladt két, foszfátot szállító bárkával, valamint egy másik, német felségjelzésű hajóval, amely műszaki hiba miatt csatlakozott hozzá. A német hajó léket kapott.

2009. február 27.: Dunaföldvárnál egy gabonarakodóból elszabadult három bárka, és az egyik nekiütközött a dunaföldvári híd pillérének, emiatt a kötelék szétszakadt. Az egyik bárka a völgymeneti hídnyílás alatt 50 méterrel fennakadt, a másik kettő a híd alatt 300 méterrel rekedt meg.

2009. április 7.: A bajai Duna-híd egyik lábának ütközött egy hét bárkából álló karaván. A román karavánról több bárka leszakadt, közülük az egyik olyan erővel csapódott egy közelben lévő másik bárkának, hogy mindkettő léket kapott, de nem süllyedtek el.

2010. január 2.: A dunaföldvári hídnál szétszakadt egy román tolóhajó kilenc bárkából álló, szenet szállító köteléke. Az egyik léket kapott bárka a hídtól délre mintegy öt kilométerre fennakadt a hajóúton, és elsüllyedt. Egy másik bárka a hídtól körülbelül két kilométerre, a hajóúton kívül akadt fenn.

2010. február 3.: Léket kapott egy áruszállító hajó a Dunán Visegrádnál, a kapitány a partnak manőverezte a német zászló alatt hajózó vízi járművet. A balesetben nem sérült meg senki.

2010. április 29.: Keresztkövezésnek ütközött, majd léket kapott egy német lobogó alatt hajózó kisgéphajó a Dunán Mohácsnál. A hajó vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, utasa nem sérült meg.

2012. május 22.: Harminchárom embert mentettek ki a tűzoltók a Lánchíd lábánál a Dunában rekedt városnéző kétéltű vízi járműből, amely irányíthatatlanná vált. Senki nem sérült meg.

2012. október 7.: Zátonyra futott Dunaföldvárnál egy csaknem 11 ezer tonna üzemanyagot szállító tankhajó.

2016. szeptember 15.: A Dunába esett két ember egy csónakból Szigetbecsénél, egyikük a helyszínen meghalt, a társa eltűnt.

2017. május 5.: Két ukrán felségjelzésű vízi jármű, egy turistahajó és egy tehervontató ütközött Nyergesújfalu és Tát között. Egy ember könnyebben megsérült.

2017. augusztus 6.: Uszály ütközött össze motorcsónakkal a Dunán Százhalombatta, illetve Tököl térségében, egy gyereket kimentettek, egy ember elmerült a vízben.

2018. augusztus 3.: Kisodródott a part menti kövekre egy menetrend szerint közlekedő BKV-hajó a Parlament környékén, az utasokat tűzoltóhajó segítségével tették partra.

2019. március 31.: Elsüllyedt egy komp tolóhajója Százhalombattánál, senki sem sérült meg.

Forrás: MTI

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top