Aktuális

Kitiltanák a Viking hajóit a Dunáról

A szakértők szerint életveszélyesek lehetnek a Viking szállodahajók.

A Viking társaság folyami hajóinak felülvizsgálatát és az új típusú hajók betiltását indítványozzák a dunai hajókatasztrófa kapcsán — közölték a Magyar Nemzettel sértetti jogi képviselők. A cég Sigyn nevű szállodahajója küldte hullámsírba május 29-én a Hableány sétahajót.

Fotó: A Viking Sigyn szállodahajó (fotó: MTI/Cseke Csilla)

Szakértők szerint a Viking Sigyn speciális orrkiképzése is hozzájárult a május 29-i dunai hajókatasztrófa bekövetkeztéhez. A speciális orrkiképzése miatt a szállodahajó 8-10 méteres torlóhullámot tolt maga előtt a víz alatt, ami belökte a Hableányt a Sigyn elé. A szállodahajó ekkor ütközött neki a sétahajó tatja bal oldalának, és a speciális kiképzése miatt nem oldalirányban lökte ki maga elől a magyar hajót, hanem még jobban beforgatta, valószínűleg maga alá gyűrte.

Mint a sértett jogi képviselője, Sógor Zsolt elmondta, beadvánnyal fordulnak a hajózási hatósághoz, és indítványozzák a norvég tulajdonú Viking River Cruises folyami flottájából a katasztrófát okozó Sigyn és testvérhajóinak műszaki felülvizsgálatát, illetve azt is, hogy tiltsák be a speciális orrkiképzésű vízi járművek közlekedését a Duna magyarországi szakaszán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top