nlc.hu
Aktuális

2 túsz kiszabadult a Hamásztól

Anyát és lányát elengedte a Hamász, de még rengeteg túszuk maradt

Két amerikai nő kiszabadult a Hamász terroristáinak fogságából, miközben kudarcba fulladt a tárgyalás 50 ember szabadon bocsátásáról.

Már Izraelben van az 59 éves Judith Tai Raanant és lánya, a 17 éves Natalie, miután pénteken kiszabadultak a Hamász fogságából. Anyával és lányával már beszélt Joe Biden amerikai elnök, a 17 éves lány apja, Uri Raanan pedig arról beszélt, hogy lánya jövő héten esedékes születésnapját már az illinois-i otthonukban fogják megünnepelni.

családok

Az izraeli túszok hozzátartozói várják a híreket (Fotó: Getty Images)

Sajnos más túszok még mindig a terroristák fogságában vannak. A Wall Street Journal cikke szerint kudarcot vallottak a tárgyalások mintegy 50 ember szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások, amelyeket az Egyesült Államok, Izrael és Katar folytatott a Hamásszal.

Az egyezség feltételei között szerepelt az ideiglenes tűzszünet, Gáza vízellátásának teljes körű újraindítása Izrael felől, valamint a segélyszállítmányok azonnali elindítása a Gázai övezetbe.
    
Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden túsz előfeltétel nélküli szabadon bocsátását követeli a Hamásztól, és Washington készen áll az együttműködésre, ha ez hozzájárul a Hamász által foglyul ejtett emberek elengedéséhez.
    
A Hamász azt állítja, hogy kétszáz túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további ötven embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva. Állapotukról egyelőre annyit közöltek, hogy húszan egy izraeli légicsapásban életüket vesztették.
    
A Hamász korábban azt hangoztatta, hogy a túszokat az izraeli börtönökbe zárt hatezer palesztin rabért cserébe hajlandóak csak elengedni.

Ha bővebben olvasnál a kialakult helyzetről, ezt a cikket neked írtuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top