nlc.hu
Aktuális

Fogvatartásáról nyilatkozott a Hamász által elengedett idős izraeli nő

„Elraboltak, motorra ültettek” – fogságáról mesélt egy túszul ejtett 85 éves izraeli nő

Elrablásakor botokkal verték, de a fogságban gondoskodtak róla - mesélte keddi sajtótájékoztatóján a Hamász egyik túsza.

Hétfőn este szabadult ki a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságából a 85 éves Joheved Lifsic, akit október 7-én a Gázai övezet melletti Nir Óz nevű kibucból hurcoltak el. Az idős asszony a tel-avivi Ihilov kórházban számolt be újságíróknak Gázába hurcolása és 17 napos fogvatartásának körülményeiről.

„A poklot éltem át. Nem gondoltuk, hogy ilyen helyzetbe kerülünk. Tomboltak a kibucunkban. Elraboltak. Motorra ültettek, és a felégetett mezőkön repítettek”  -nyilatkozta Lifsic elmondása szerint az óráját és az ékszereit elvették, és útközben botokkal vertek, emiatt megsérültek a bordái, így nehezére esett a légzés. 

„Felrobbantották a 2,5 milliárd sékelből (több mint 220 milliárd forintból) épített különleges elektronikus kerítést, semmit sem segített. Tömegek rohanták meg a házainkat, verték az embereket, egyrészüket elrabolták. Nem tettek különbséget fiatalok és idősek között”- elevenítette fel a történteket.

Beszámolója szerint őt és 24 másik túszt ezután arra kényszerítették, hogy több kilométert gyalogoljanak a földalatti alagutak pókhálószerű rendszerében, ahol nedves volt a talaj. “Odaérve azt mondták, hogy hisznek a Koránban, nem bántanak minket, és ugyanolyan körülményeink lesznek a föld alatti járatban, mint nekik” – tette hozzá a Hamász hétfőn szabadult túsza.

Elmesélte, hogy orvosi ellátást és gyógyszereket is biztosítottak a rászorulóknak, s emberségesnek és barátságosnak értékelte a bánásmódot, melyben megkérték fogvatartóikat, hogy ne beszéljenek politikáról. “Matracokon feküdtünk, és nagyon vigyáztak a higiéniára. Gondoskodtak róla, hogy ne betegedjünk meg, minden második, harmadik nap orvos jött hozzánk”– hangsúlyozta.

Joheved Lifsic szabadulása után

Joheved Lifsic szabadulása után. (Fotó: Gideon Markowicz/Anadolu via AFP)

Elmondása szerint lakóhelyeik szerint osztották őket csoportokba, és ugyanazt az ételt kapták, mint fogvatartóik, vagyis pitát sajttal, sajtkrémmel és uborkával. “Úgy tűnik készen álltak, hosszú ideig készültek rá, felkészültek a nők és a férfiak szükségleteire. Sampon és hajbalzsam is volt” – tette hozzá Joheved Lifsic.

Roni Gamzó, a kórház igazgatója arról számolt be, hogy egyelőre megfigyelés alatt tartják a hétfő este kiszabadult két idős asszonyt, a 79 éves Nurit Kufert és Lifsicet. Egyikük várhatóan egy-két nap múlva elhagyhatja a kórházat, másikuk viszont várhatóan hosszabb orvosi kezelésre szorul, és kiemelte, hogy gondoskodnak lelki egészségükről is, írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top