nlc.hu
Aktuális
Te szoktad mosni a sárga, foltos tollpárnát?

Mosni vagy nem mosni: komoly netes vita lett a kifeküdt, foltos, sárga párnából

Azon feszültek egymásnak a netezők, ki kell-e mosni azt a párnát, amin évtizedek óta kényelmesen alszunk.
Ki kell-e mosni a sárga párnát?

Még mielőtt belecsapnánk a sűrűjébe, gyorsan leszögeznénk: a vita tárgya ezúttal nem a párnahuzat és annak a tisztántartása lesz, hanem maga a párna. Azon belül is az a sárga, foltos, kifeküdt (minden bizonnyal tollas) változat, amiből a legtöbb háztartásban akad egy (vagy több) példány. És, ami a Reddit közösségi oldalon közzétett poszt szerint még a párnák között is külön kategóriát képvisel: a „sárga párnákét”.

A poszt szerzője, egy Cam nevű férfi azt írta „a barátnőm nagyon kiborult, mikor megmutattam neki a kedvenc párnámat, amin kis túlzással évtizedek óta alszom. Undorodik tőle, pedig – ahogy azt ti is jól tudjátok – ez valóságos kincs” – írta az oldalon, majd megosztott egy fotót a szóban forgó párnáról, ami semennyire sem mágikus, ellenben ronda sárga, tele izzadtság- és nyálfoltokkal.

Cam, aki jó eséllyel még sosem látta azt a videót, amin azt mutatják be, mi minden távozik egy bő tíz éve nem tisztított „sárga párnából”, esküszik rá, hogy a meglehetősen visszataszító darab a nyugodt és pihentető alvásának a záloga – évtizedek óta. Ami ennél is megdöbbentőbb, sokan siettek egyetérteni vele. A kommentelők között akadt, aki azt írta, náluk a „sárga párna” az alvópárnák öntöttvas serpenyője, ami attól igazán tökéletes, hogy sosem tisztítják. És volt olyan, aki odáig merészkedett, hogy kijelentette, az nem is férfi, aki nem alszik 10 éves korától kezdve ugyanazzal a párnával.

És, hogy mit mond a többség?

Egyértelműen a barátnő mellett szóltak és arra buzdították, szabaduljon meg tőle azon nyomban, ahogy összeköltözik Cammel. Néhány héttel az eredeti poszt közlése után, az NBC amerikai hírcsatorna megkereste a férfit, aki elárulta, jót derült a posztja alatti kommenteken, majd hozzátette, a barátnőjének azóta sikerült őt meggyőznie, hogy nyugdíjazza elhasznált alvótársát. „Azóta lenn van a pincében, gondosan elcsomagoltam, hátha később még szükségem lesz rá” – magyarázta Cam.

Mi történik, ha sosem cseréled ki a párnád?

Nos, aki a rövid válaszra kíváncsi, azoknak írnánk, hogy semmi jó. A szakértők szerint annak, ha valaki évekig, mi több évtizedekig ugyanazon az egy párnán alszik, mindezt tisztítás nélkül, megvannak a maga egészségügyi kockázatai. Például a nyakfájdalom: a kifeküdt párna ugyanis nagyobb eséllyel okoz idegbecsípődést.

Emellett, ha nem mossuk rendesen még a tipikus beltéri allergiákat kockáztatjuk, amilyen a por- vagy a szőrallergia. Az arra hajlamosaknál egy „sárga párna” még súlyosbíthatja is az egyébként sem túl kellemes tüneteket. A tollpárnákkal kapcsolatban a szakemberek külön megjegyzik, hogy idővel egy sor különféle atka telepedhet meg bennük, amik hosszú távon légzési problémákat és allergiát okozhatnak.

Épp ezek miatt: az ágyneműt és a párnát is ajánlatos legalább kéthetente kimosni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top