nlc.hu
Otthon

Mikor szükséges lecserélni a párnát!

A párnák sem örök életűek, innen tudod, hogy a kuka a legjobb megoldás

Vannak jelei annak, hogy ideje kicserélni kedvenc alvótársainkat.

Nincs jobb érzés annál, mint egy hosszú nap után befeküdni az ágyba, bebújni a paplan alá és fejünket lehajtani a párnára. Az alvásunk szempontjából persze nem mindegy, hogy milyen matracon fekszünk, hogy milyen takarót húzunk magunkra, ahogyan az sem, milyen párnán pihentetjük a fejünket.

Sokan nem tudják, de bizony a párnának is – ha fogalmazhatunk így – van lejárati ideje, vagyis egy idő után ezek is megérnek a cserére, muszáj tőlük búcsút venni, és újabbakat beszerezni. 

Az egyik ok, amiért egy párna élete nem tart örökké, az a higiénia, a tisztaság, ugyan ezeket is lehet tisztítani, sőt, kell is, sajnos ezzel sem lehet a végtelenségig meghosszabbítani az élettartamukat.

Mint mi is írtuk korábban, a koszos párnákkal növeljük az olyan tipikus beltéri allergiák kockázatát, mint amilyen a por- vagy a szőrallergia. Az arra hajlamosaknál egy „sárga párna” még súlyosbíthatja is az egyébként sem túl kellemes tüneteket.

A tollpárnákkal kapcsolatban a szakemberek külön megjegyzik, hogy idővel egy sor különféle atka telepedhet meg bennük, amik hosszú távon légzési problémákat és allergiát okozhatnak.

A másik ok, amiért időnként le kell cserélni a párnákat az az, hogy már nem kényelmes rajtuk feküdni, nem biztosítanak kellő alátámasztást. Gyanús lehet az, ha mindennap nyakfájással ébredünk vagy úgy érezzük, hogy a töltőanyag elmozdult, lelapult, összeállt.

Ha pedig ennél kicsit módszeresebbek vagyunk, akkor ki lehet próbálni azt is, hogy a párnát félbehajtjuk, majd körülbelül egy percig így tartjuk a kezünkben, ha a párna ezután nem nyeri vissza az eredeti formáját, akkor sajnos lejárt a szolgálati ideje.

Amennyiben pedig nem akarunk ilyen erőfeszítéseket tenni, lehet hallgatni a Sleep Foundation szakértőire is, akik szerint egyébként egy-két évente érdemes kicserélni a párnáinkat.

Fiatal nő alszik az ágyban

Fotó: Pexels

Ez az információ egyébként sokaknak új, derült ki egy Instagram-posztból.

„Rendszeresem mosom a párnáimat, de nem tudtam, hogy van lejárati idejük” – írta az egyik hozzászóló.

„A párnámmal most ünnepeljük a tizedik évfordulónkat” – jegyezte meg egy másik kommentelő.

És van, aki rákontrázott. „A párnáim szó szerint olyan idősek, mint én, és nem tudok aludni nélkülük!”

(via LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top