nlc.hu
Aktuális

Véget ért a hőmérséklet-korlátozás a közintézményekben

Idén télen nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben, nem kell fagyoskodniuk a diákoknak

Mehet bőven 18 fok fölé a fűtés a közintézményekben.
fázik,

Nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A nemzetközi energiaválság okozta ellátási bizonytalanságok miatt egy tavalyi kormányrendelet ugyan előírta, hogy a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények helyiségei legfeljebb 18 fokos léghőmérsékletig fűthetők fel, a jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben a korlátozás további fenntartása azonban nem indokolt. 

Az idei fűtési szezonban így az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók a helyiségek hőmérsékletére: ezek szerint a szellemi munkát végzők esetében 20-22 fokos, könnyű fizikai munkát végzőknél 18-20 fokos léghőmérséklet biztosítandó.

A 18 fokos korlátozást kormányzati költségvetési szervekre, állami gazdasági társaságokra vezették be múlt télen. A veszélyhelyzeti szabály nem terjedt ki az egészségügyi, bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekre, bölcsődékre. A 14. életévüket be nem töltött gyermekeket is gondozó köznevelési intézményekben pedig legalább a 20 fokot el kellett érnie a léghőmérsékletnek.

Az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedéseknek és az enyhe időjárásnak köszönhetően negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. A rendelkezésre álló készletmennyiség a tavalyelőtti lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát, az éves teljes felhasználás közel kétharmadát fedezi.

A veszélyhelyzeti rendelkezések hatályon kívül helyezésével az érintett intézmények fűtésére ismét az általános munkavédelmi szabályokat kell alkalmazni. 

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top