nlc.hu
Aktuális

Fáznak a diákok és a tanárok az iskolákban

Az előírt 20 fok helyett sok iskolában 16 fokot mutat a hőmérő

Egy kőbányai iskola folyosóján lezárták a radiátorokat, így mindössze 16 fokot mutatnak a hőmérők.
Hőmérő a hidegben

Az intézmény könyvtárosa azt mesélte az RTL Híradónak, hogy hétfő reggel a könyvtárban is csak 17 fokot mért az államilag előírt 20 fok helyett. A PDSZ sajnos olyan intézményről is tud, ahol a hőmérőket is leszerelték, hogy az ott dolgozók ne mérhessék a hőmérsékletet.

A Híradó stábja a Széchenyi István magyar-német kéttanítási nyelvű általános iskolában járt, ahol komoly problémát jelent a hideg. „A folyosón ma konkrétan 16 fokot mértem. Ott a radiátorok le vannak zárva, nem szabad bekapcsolni, ezért a folyosókon mindenhol hideg van” – mondta az iskola könyvtárosa, Simon Edit.

A szeptemberben kihirdetett energia-veszélyhelyzet alapján az általános iskolákat legalább 20 fokra kellene felfűteni, a megszólaló könyvtáros szerint ez az iskolája első és második emeletén teljesül is, a földszinten viszont nem. Ront a helyzeten, hogy tanítás után letekerik a fűtést az egész intézményben, és egész hétvégén takaréklángon megy a fűtés.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud olyan iskoláról, ahol éjszaka és hétvégén kevésbé fűtik az iskolákat: „Nap mint nap rengetegen jelentkeznek ezzel a problémával. Konkrétan azzal, hogy legfeljebb csak egyes szobákat, egyes tantermeket fűtenek. Folyosókat nem, el tudjuk képzelni, hogy összességében milyen lehet a hőmérséklet az intézményekben. Már olyanról is értesítettek, hogy vannak iskolák, ahol leszereltették a hőmérőket, hogy ne tudják a kollégák mérni.”

A Híradó az ügyben levelet küldött a Kelet-Pesti Tankerületi Központnak, ahonnan azt válaszolták, hogy a kőbányai iskolában legutóbb december másodikán végeztek helyszíni ellenőrzést és nem mértek kevesebbet az előírtnál, az iskolából pedig azóta nem érkezett hozzájuk panasz.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top