nlc.hu
Aktuális

Egy iskolai takarító beszámolója

„Ilonka, viheti a csészéinket elmosogatni!”– egy iskolai takarító beszámolója arról, hogyan bánnak velük

Megaláztatásról és rossz körülményekről beszélt Ilona, aki szerint átnéznek rajtuk, holott nélkülük megenné a kosz az oktatási intézményeket.

A tanárok helyzetéről rengeteget lehet hallani, de mi van az iskolai takarítókkal? Nélkülünk a közintézményeket megenné a kosz, mégis láthatatlanok vagyunk! Nem adunk hangot a minket ért megaláztatásoknak, pedig lenne miről mesélni! – ezzel a felütéssel küldött levelet szerkesztőségünknek Ilona, aki hat éve dolgozik közalkalmazotti státuszban iskolai takarítóként. 

Mint kiderült, Ilona az elmúlt hat évben egyazon budapesti kerületen belül három különböző iskolában is dolgozott, melyek között volt alapítványi és állami is. Bár a kényszer hozta, hogy anno takarítóként helyezkedett el, magával a takarítással nincsen semmi baja. Nemcsak iskolákban, hanem szállodákban és egyéb helyeken is dolgozott már. Fizikailag nem tartja nehéznek a munkát, inkább lelkileg viseli meg az iskolai közeg. A „rossz körülmények” körülbelül kétévente arra késztetik, hogy új munkahelyet keressen magának.

Ilyen például, hogy rendszeresen rálát olyan helyzetekre az iskolák falain belül, amik erkölcsi, morális szempontból felkavaróak, miközben úgy érzi, tehetetlen. A másik, hogy azokon a helyeken, ahol eddig alkalmazásban állt, mindenhol lekezelték a technikai dolgozókat. Például ünnepségek alkalmával a többi dolgozótól külön, egy szeparált asztalhoz ültették le őket, megalázóan beszéltek velük („Ilonka, viheti a csészéinket elmosogatni!”) és, bár kollégái ritkán tették szóvá sérelmeiket, ha megtették, következmények nélkül maradt.

Jelenlegi munkahelyén például hiába mondott már fel egy év alatt több mint fél tucat technikai dolgozó a tankerülethez tartozó üzemeltetési koordinátor stílusa miatt, az igazgató nem tesz semmit arra hivatkozva, hogy ez nem az ő dolga. Nem volt következménye annak sem, hogy az illető a diákok előtti elfogadhatatlan hangnemben ordított a portással, vagy rendszergazdával, de annak sem, amikor a takarítók öltözőszekrényeit feltörték és egyiküket több ezer forinttal megkárosították. Az intézmény vezetője az ügyet elhárította magától és a koordinátor sem tett lépéseket, de még csak meg sem javították vagy erősítették a szekrények régi, könnyen feltörhető rozoga zárait. Ilona úgy érzi, azért nem, mert a megkárosított kollégája kicsit biceg, gondja van az egészségével. Nincsen túl sok lehetősége máshol elhelyezkedni és

az ilyen emberrel ugyebár bármit meg lehet tenni. Mindig akad majd, aki takarítson.

Munkája során Ilonának kevés interakciója van a diákokkal, és szemben a felnőttekkel, nincsen velük rossz tapasztalata. Ugyanakkor szerinte érdemes azon elgondolkodni, milyen felnőttek válnak majd azokból a gyerekekből, akik az iskolában azt tapasztalják, teljesen elfogadott, hogy egyfajta „kasztrendszer”  működik.

Takarító

Fotó: Getty Images

Sokak számára nyugdíjkiegészítés 

Ilona egy abból a becslések szerint 80-90 ezer emberből, akik részben vagy egészben takarítással keresik ma Magyarországon a kenyerüket. Noha létszámukra vonatkozóan pontos adatok nem állnak rendelkezésre, azt biztosan lehet tudni, hogy az ezen a területen dolgozók többsége 45 éven felüli és nagyon sok közülük nyugdíjas – mondta el az nlc.hu-nak Pintér Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség Egyesület (MATISZ) munkatársa.

A tisztítás-technológiai szakértő szerint az idősebb korosztály felülreprezentáltsága egyrészt az alacsony nyugdíjakkal függ össze, másrészt azzal, hogy jelenleg a nyugdíj mellett bármely jogviszonyban végzett keresőtevékenységgel szerzett kereset járulékmentes. (A munkavállalónak nem kell fizetniük a 18,5 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot, miközben a foglalkoztató is mentesül a nyugdíjas keresete után a 2022. január 1-jétől változatlanul 13 százalék szociális hozzájárulási adó alól.) A fiatalok számára a takarítói állás nem vonzó. A MATISZ képviselőjének tapasztalatai szerint, ha választani kell, a 25 év alattiak szívesebben vállalnak betanított munkát a gyárakban, mely jóval kötöttebb, de többet tudnak vele keresni. 

A szakember megerősítette, nagyarányú fluktuáció jellemző a takarítással kapcsolatos valamennyi területre, mely összefügg azzal, hogy jelentős az általános munkaerőhiány, így, „aki motivált és a munkájára igényes”, viszonylag könnyen talál új helyet, ha elégedetlen körülményeivel. Ezzel kapcsolatban Pintér Zoltán beszélt arról is, hogy a munkaerőhiány egyes esetekben egészen kiélezett helyzeteket teremt. Előfordul például, hogy építkezéseken a takarító brigád tagjait magasabb bér ígéretével próbálják „átcsábítani” az építő brigádba.

Rávilágított arra is, hogy az iskolai takarítás a takarítói állások körében a népszerűségi rangsor „középmezőnyébe” tartozik. Kevésbé megterhelő fizikailag és kevésbé kockázatos, mint például kórházban, vagy ipari létesítményben takarítani, de általában megerőltetőbb, mint az irodaházi takarítás.

A takarítói állások társadalmi presztízse összességében nem magas, Pintér szerint azonban van fejlődés ezen a téren és a MATISZ sokat tesz azért, hogy az emberekben tudatosuljon, ez egy nagyon fontos, sokszor speciális (például vegyszerek, takarítói gépezetek kezelésére vonatkozó) ismereteket igénylő szakma. A takarítók munkájának nélkülözhetetlenségére a koronavírus-járvány világszerte ráirányította a figyelmet, a szakember szerint ugyanakkor, itthon a szektor szabályozásán is sokat kéne változtatni ahhoz, hogy jelentősen megnőjön a szakma presztízse. Többek közt szakképesítéshez kéne kötni, hogy ki alapíthat tisztítással foglalkozó vállalkozást.

A tankerületek szerint nincs gond

Az iskolai takarítók helyzete nem egységes. Van olyan tankerület, ahol intézményi takarítókat alkalmaznak, jellemzőbb azonban, hogy szolgáltatási szerződéssel egy cég látja el a feladatot. Hogy megtudjuk, mekkora a munkaerőhiány az iskolai takarítók esetében, külön írtunk valamennyi tankerületnek. Azt kérdeztük az illetékesektől, hogy a hozzájuk tartozó oktatási intézményekben jelenleg hány teljes vagy részmunkaidős takarítói állásra keresnek embert.

A 60 központ közül 45-től kaptunk választ egy héten belül, és többségében arról tájékoztattak, egyáltalán nem, vagy csak kis számban (1-3) keresnek iskolai takarítókat. Többen jelezték azt is, ha üresedés van, ez egyike azon munkaköröknek, amire gyorsan találnak jelentkezőket. A legtöbb üres pozícióról az Észak-Pesti Tankerületi Központ számolt be. Ők azt írták, hogy az általuk fenntartott (27) nevelési-oktatási intézmény esetén jelenleg 5 álláshirdetés található a közszolgállás.hu portálon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top