nlc.hu
Aktuális

Nagyon megdrágult a temetés

Iszonyúan megdrágult a temetés, egyre többen nem tudják kifizetni

Aki nem tudja kifizetni a több százezer fontos temetést, a törvények szerint az önkormányzattól kérhet segítséget.
temető

Egyre jobban érezni az inflációt a temetések áraiban. Öt év alatt 35-40 százalékkal drágult a temetés, de ez korántsem fedezi a mögöttes költségek áremelkedését – mondta az RTL Híradónak Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke.

A drágulás a koporsós és urnás temetésekre is érvényes. A KSH adatai szerint egy átlagos hamvasztásos temetés 350 ezer, egy koporsós pedig 400-450 ezer forintba kerül. Ezt pedig egyre többen egyre nehezebben tudják kifizetni.

Akinek nincs pénze, az az önkormányzattól kérhet segítséget. Ilyenkor a település meghitelezi a közköltséges temetés árát, amit aztán a hagyatékból kell rendezni, már ha van miből. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint egyre több a közköltséges temetés. Gémesi György úgy látja, a temetés körüli feladatok klasszikusan önkormányzati hatáskörbe tartoznak, csak hagyjon pénzt ezrekre a kormány. 

A Baranya vármegyei Mánfán például az önkormányzat jelenleg 20 ezer forinttal tud hozzájárulni a költségekhez, de van, hogy mindent a falunak kell fizetnie. “Ha valaki nem tudja fizetni, vagy nincs leszármazott, család, akkor több példa volt az elmúlt években arra, hogy az önkormányzat egy hamvasztásos temetéssel segített. Ezt kifizette. És a hamvakkal a későbbiekben mi lesz, az vagy a családtól, vagy az örökösöktől függ, vagy sajnos olyan is előfordul, hogy még mindig a temetkezési vállalatnál van” – mondta el Takács Zsolt, polgármester.

A Belügyminisztériumnál a drágulásokra csupán annyit reagáltak, hogy a rászorulók az önkormányzatoknál tudnak temetési támogatást igényelni.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top