nlc.hu
Aktuális

Miért hajt valaki a forgalommal szemben?

Mi vesz rá valakit, hogy a forgalommal szemben hajtson? A szakértő elmondja!

Nemcsak a korunkon múlik, hogy hibázunk-e vagy sem.

Rendszeresen írunk olyan sofőrökről, akiket rajtakaptak, amint szembe hajtottak a forgalommal. Általában  ezt csak rövidebb szakaszon teszik, de nemrég az egész sajtót bejárta a hír arról az illetőről, aki 10 kilométeren át hajtott a belső sávban úgy, hogy szemben haladt a forgalommal.

Mint kiderült, egy 75 éves férfi ült a volán mögött, és ez az a kor, ami felett kezdődhet az a kritikus állapot, amikor már balesetveszélyes lehet a vezetés.

Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus az RTL Reggeli című műsorában elmondta, természetesen nem vagyunk egyformák, és hatalmasak lehetnek az egyéni különbségek, van, aki idősebb korban még oktatópilótaként működik, és nyugodtan rábízhatjuk az életünket. Ami viszont biztos, hogy nyolcvanöt éves kor az a határ, ahol viszont már a sofőrök valóban nagyon sok hibát kezdenek el véteni. 

Megjegyezte azt is, hogy a legtöbb baleset nem azért történik, mert valaki nem ismeri a KRESZ-t, ha valakit megállít a rendőr, a legtöbb esetben tudni szokták, miért lettek leintve. Tehát nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha bizonyos kor felett az embereknek újra le kellene tennie a vizsgát, a legnagyobb teher az orvosok vállán nyugszik, nekik kell megállapítani, hogy nincs-e olyan neurológiai, kardiológiai, látási vagy egyéb probléma, ami esetleg alkalmatlanná tesz valaki az vezetésre. 

Férfi a volán mögött fogja a fejét

Fotó: Getty Images

Persze nemcsak a kor számít. Mint a szakértő elmondta, ha nem is olyan gyakran mint gondolnánk, de viszonylag rendszeresen megtörténik, hogy valaki szó szerint, valamint mentálisan is eltévednek.

„Gondoljunk bele, hogy egy behajtani tilos táblát is milyen könnyen szem elől tudunk téveszteni. Nem oda fókuszál az ember, rutinból közlekedik” – fejtette ki hozzátéve, hogy az ember agya úgy működik, hogy egy kicsit mással van elfoglalva, de lát egy útfelületet, ami alkalmasnak tűnik a közlekedésre, akkor megpróbálja igazolni, miért is érdemes ráhajtani, mintha nem is látnánk az intő jeleket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top