nlc.hu
Aktuális

Börtönből elkövetett telefonos csalások

Hihetetlen, de igaz: egy budapesti börtönből követtek el telefonos csalásokat

A börtön sem jelentett számukra akadályt.
börtön

Csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat Lentiben három ember ellen, akik közül ketten a börtönből, engedély nélkül tartott telefonnal csaltak ki százezreket nyereményeket ígérő hívásaikkal – írja az MTI. A 49 éves budapesti és a 37 éves gönyűi férfi 2021 októberében zárkatársakként szabadságvesztésüket töltötték a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az elsőrendű vádlott rokonai, ismerősei anyagi támogatása érdekében döntöttek úgy, hogy pénzt csalnak ki ismeretlen személyektől a zárkájukban engedély nélkül tartott telefonokról, azt állítva az ismeretlenül tárcsázott személyeknek, hogy egy mobiltelefon-szolgáltató nyereményjátékán nyertek.

A sértetteket arra vették rá, hogy a ténylegesen nem létező nyereményük megszerzéséhez lépjenek be az internetbankjukba, és az útmutatásaikat követve utalásokat hajtsanak végre az általuk megadott bankszámlaszámra.

Ehhez a budapesti férfi telefonon felvette a kapcsolatot távoli ismerősével, a harmadrendű vádlottként szereplő 22 éves miskolci nővel, hogy az ő bankszámlájára érkezzenek a kicsalt összegek, amelyek felét a nő megtarthatta.

A gönyűi vádlott egy mobilszolgáltató munkatársaként bemutatkozva a börtönből egy Lentiben élő sértettet hívott fel, akivel a netbankján keresztül több mint 360 ezer forintot utaltatott át a miskolci nő számlájára. Egy gyöngyössolymosi sértettől ugyanezzel a módszerrel mintegy 300 ezer forintot szerzett meg.

A többszörös visszaesőnek számító két férfival szemben csalás bűntette miatt fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a Lenti Járási Ügyészség, a nővel szemben pénzbüntetés kiszabását kezdeményezték pénzmosás bűntette miatt.

Ahhoz, hogy elkerüld az ilyen pénzlenyúlásokat, soha ne add meg a bankkártya vagy a netbank belépésed adatait, ellenkező esetben a csalók kezére játszol. Ne telepíts semmilyen alkalmazást se a számítógépre, se a mobilra egy telefonhívás alapján! Csak a bank saját applikációját, netes elérhetőségét használd! Ha ezekben változás áll be, azt minden esetben hetekkel korábban jelzik neked postai úton és e-mailben, illetve az infókat a hivatalos csatornáikon is kommunikálják. Ha a telefonáláskor nem a saját bankod ügyintézőjeként mutatkozik be a hívófél, az már gyanús, és ha még azt is mondja, hogy a későbbiekben átkapcsol oda, az ne tévesszen meg. Szintén kezeld fenntartással, ha azt próbálják elhitetni, hogy a bank biztonsági rendszerén akadtál fenn egy utalással. Ha kétséged van, hogy az utalásoddal mi történt, akkor a netbankban nézz utána!

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top