nlc.hu
Aktuális

„Elfelejtett” adózni egy magyar OnlyFans-celeb

Egy magyar celeb 15 milliót keresett az OnlyFansen, de „elfelejtett” adózni

Nem vallotta be a bevételeit, azonban fennakadt a NAV hálójában.
NAV

Felnőtt tartalmú képek és videók internetes feltöltéséből mintegy 15 millió forint bevételt szerzett az a celeb, akinél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési vizsgálatot végzett – írja az MTI. A híresség a bevételét elmulasztotta feltüntetni a bevallásaiban.

A NAV közlése szerint a magyar celeb egy brit közösségi platformról szerezte a jövedelmét, méghozzá úgy, hogy a „formás idomokról” készült képeket, videókat havidíj fejében tekinthették meg a rajongók, de további díjért egyedi kéréseket is megfogalmazhattak. 

A tartalomgyártó híresség korábban adószámot váltott ki tevékenységéhez, azonban a képek feltöltéséből származó bevételét nem tüntette fel bevallásaiban.

A NAV megkereste a számláját vezető pénzintézetet, és a banki kivonatokon világosan látszott a külföldi jövedelem.

A jogkövetési vizsgálat hatására a híresség a bevallásain önellenőrzést végzett, amelynek nyomán mintegy 3 millió forinttal növekedett a fizetendő adója. Az ilyenkor kötelező önellenőrzési pótlék lerovásával az adóbírság, a mulasztási bírság és a késedelmi pótlék alól is mentesül az adózó.

A NAV amúgy éppen áprilisban adott ki egy részletes közleményt arról, miként kell adózniuk azoknak, akik az erotikus fotóoldalon, az OnlyFansen – amit az Egyesült Királyságban bejegyzett Fenix International Ltd. üzemeltet – termelnek bevételt. Mivel külföldről származó bevételről van szó, ezért ebben az esetben az alkotó köteles negyedévente adóelőleget megállapítani és megfizetni, a teljes éves jövedelmét és a megfizetett adóelőleget pedig az éves adóbevallásában szerepeltetni. Ám nem kell előleget leróni mindaddig, amíg a fizetendő közteher nem több tízezer forintnál. Az OnlyFans közösségi oldalon tartalmat közzétevő alkotó adóalannyá válik, ezért a NAV-tól adószámot kell igényelnie. A végzett tevékenységéről számlát kell kiállítania az OnlyFansnek, amelyen a „fordított adózás” kifejezés feltüntetése mellett az általános forgalmi adót nem kell szerepeltetnie, ellenben az áfát idehaza be kell vallania.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top