nlc.hu
Aktuális

December szombati munkanapok nélkül

Ilyen is ritkán van: idén decemberben egyetlen szombaton sem kell dolgozni

Jövőre viszont annál több munkanap-áthelyezés várható.
karácsonyi munka

Idén decemberben nem lesz ünnepek miatti munkanap-cserebere, így egyetlen szombaton sem kell dolgozni az év utolsó hónapjában – hívta fel a figyelmet az Infostart

Ugyan lesz egy négynapos hosszú hétvégénk, de emiatt nem kell semmilyen munkanapot ledolgozni szombaton. A Szenteste ugyanis idén vasárnapra esik, míg a karácsony első napja hétfőre és a második napja pedig keddre. Ezután három munkanap következik. A 2024-es évet pedig egy háromnapos hosszú hétvégével kezdjük, mivel január elseje hétfőre esik.

Egy év múlva azonban már nem lesz ilyen nagy mázlink: 2024 decemberében két szombati napon is dolgozni kell, viszont a munkanap-áthelyezések miatt egy maratoni, hatnapos hosszú hétvégénk lesz karácsonykor (2024. december 24-25-26-27-28-29. – kedd, szerda, csütörtök, péntek szombat, vasárnap). Emiatt viszont december 7-re és december 14-re várható munkanap-áthelyezés.

Amúgy egy pár évvel ezelőtti kimutatás szerint alig van haszna a szombati munkanapnak. Termelési oldalról elméletileg hiányozna, ha nem dolgoznánk le szombatonként a munkaszüneti napokat, elemzők szerint azonban mégsem biztos, hogy ennek érdemi hatása lenne. A szakértők úgy látják, a bruttó hazai termék legnagyobb részét adó vállalatok általában nem igazodnak a munkanapok tologatásához, hiszen ha szükség van rá, eleve termelnek hétvégéken is. A szombati munkanapoknál sokkal jobban használnak a gazdaságnak a munkaszüneti nappal meghosszabbított hétvégék, hiszen ilyenkor például a szállodák forgalma is megnövekszik.

Kiemelt fotó forrása: A Hivatal c. sorozat / imdb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top