nlc.hu
Aktuális

Putyin hasonmásainak legendája

Putyinnak legalább három hasonmása lehet, de az oroszok kiröhögik, akik ezt felhozzák

Könnyen lehet összeesküvés-elméletnek gondolni, hogy Vlagyimir Putyin számos nyilvános szereplésénél előkerül a téma: nem ő, hanem az egyik hasonmása járt ott. A dublőr-elmélet mellett azonban bőven szólnak komoly érvek, ráadásul ezzel a trükkel már Sztálin és Hitler is élt.

A háború első felében a fél világ találgatott az akkoriban bunkerelnöknek csúfolt Vlagyimir Putyin elnök egészségi állapotáról, sőt a legvadabb elméletek szerint akkor már halott volt, csak a titkosszolgálatok tartották életben az illúziót a hasonmásai segítségével. Persze az utóbbi történetet nagyon kevesen vették komolyan, ám az tény, hogy a hasonmás-elmélet még a komolynak számító média ingerküszöbét is elérte.

Ukrajnában gyakorlatilag tényként kezelik – még állami, katonai és titkosszolgálati vezetők is nyíltan beszélnek erről – , hogy az orosz elnöknek legalább három hasonmása van, akik elsősorban az olyan hivatalos eseményeken ugranak be helyette, ahol az úgynevezett néppel kellene vegyülnie, amit Putyin állítólag nagyon nem szívlel. Az elmélet már csak azért is tűnik hihetőnek, mert Putyint a sajátjai körében általában hatalmas méretű asztaloknál látjuk, több méterre ülve a legközelebbi szövetségeseitől. Márpedig ha ennyire tartja a távolságot azoktól, akik a hozzá legközelebbiek, nehéz róla elhinni, hogy vadidegenekkel közelről vegyüljön.

Vlagyimir Putyin

A Győzelmi Napi parádén állítólag az igazi Putyint láthattuk (fotó: The Kremlin Moscow / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ugyanakkor nem árt hozzátenni azt sem, hogy az ukránoknak érdekében áll terjeszteni ezt a pletykát: míg az ő elnökük, Zelenszkij rendre megjelenik a nép és a katonák körében, addig a pletykát figyelembe véve az orosz elnök alig hagyja el a bunkerét, és a legtöbb nyilvános szereplésére valamelyik hasonmását küldi el maga helyett.

Maga Putyin támasztotta alá a lehetőséget

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy Putyinnak különféle hasonmásai vannak, akik helyette dolgoznak, amíg ő egy bunkerben üldögél. Ez egy újabb hazugság. Önök azonban látják, milyen valójában a mi elnökünk. Mindig is mega-aktív volt, és most is az. Akik neki dolgoznak, nehezen tartják vele a tempót. Az energiáját csak irigyelni lehet. Bárcsak Isten engem is olyan egészséggel áldott volna meg, mint őt. Természetesen nem egy bunkerben üldögél. Ez is csak egy hazugság

– hangzik egy tipikus orosz cáfolat, ez éppen Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szájából.

Azonban a hasonmás-sztori valós alapjait maga Putyin erősítette meg még 2020-ban, két évvel a háború kitörése előtt, amikor elmondta, hogy ugyan felajánlották neki hasonmások használatát a biztonsága érdekében, de ő nem élt a lehetőséggel. Ezzel azonban egyszersmind azt is bevallotta, hogy valós lehetőség hihető hasonmásokat állítani a helyére bizonyos szituációkban.

Ha hihetünk a témában az ukránoknak, az oroszok legalább három Putyin-hasonmással dolgoznak, akiket különféle plasztikai műtétek segítségével változtattak az elnökhöz megtévesztésig hasonlóvá. Miután Zelenszkij több-kevesebb rendszerességgel jelent meg személyesen a front közelében, egy idő után Putyin sem engedhette meg, hogy távol maradjon: az ukránok szerint azonban az orosz elnök valójában egyetlen alkalommal sem járt a megszállt területeken, mindig valamelyik hasonmását küldte maga helyett.

Putyin Mariupolban

Mariupolt állítólag Putyin egyik hasonmása látogatta meg. (Photo by HANDOUT / Russian Presidential Press Office / AFP)

Csak a fülét figyeljétek!

Bár teljes bizonyossággal nem állítható, hogy Putyin valóban hasonmásokat használna, azért akadnak kutatások, melyek alátámasztják ezt. Egy arcfelismeréssel foglalkozó japán IT-cég szakértői például megállapították, hogy az orosz elnök legalább két hasonmást használ. A japánok nemcsak az arc jegyeit vizsgálták, hanem a testmozgásra és a hangra is odafigyeltek mesterséges intelligencia segítségével. Autentikus Putyinként az elnök májusi győzelmi parádés arcát/alakját/hangját használták, ehhez hasonlították az orosz elnök későbbi megjelenéseit a megszállt ukrán területeken. A krími hidat meglátogató Putyinnal a program mindössze 53%-os egyezést állapított meg.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov szerint az ál-Putyinok lebuktatásában sokat segít, ha az orosz elnök különféle megjelenéseinél a fülekre figyelünk, mert ott láthatók látványosabb eltérések. Ezen felül a magasságuk sem teljesen ugyanolyan, de a gesztikulációjuk is elárulja őket. Budanov elmélete elsőre talán furcsán hangozhat, de nem árt tudni, hogy a füleink annyira egyedülállóak, hogy eredményesebben használhatók egy ember beazonosítására, mint az ujjlenyomatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top