nlc.hu
Aktuális

Fagyot hoz a sarkvidéki levegő Magyarországra - időjárás-előrejelzés

Tekerd fel a fűtést: az idei ősz leghidegebb éjszakája jön

Ez nem szokatlan, inkább az volt különleges, hogy pár hete még milyen kellemes idő volt.

Szerda éjszaka országszerte fagy várható, pénteken pedig markáns hidegfront érkezik, amely mögött hétvégére téliesre fordul az időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda éjszaka országszerte fagy lesz, mínusz 2 és mínusz 6 Celsius-fok közé hűl a levegő, a fagyzugokban ennél 1-2 fokkal hidegebb is elképzelhető. Északon fátyolfelhős lesz az ég, északkeleten pedig vastagabb lehet a felhőzet, de csapadék nem várható.

Mint az RTL időjárás-jelentéséből kiderült, egy északról sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezik egész Európa felé, emiatt hűl majd le ennyire a hőmérséklet. Ez pedig tulajdonképpen az évnek ebben a szakaszában természetesnek mondható, nem úgy mint az az enyhe idő, ami a hónap elejét jellemezte. 

Deres szőlőültetvény és fák a Zala megyei Kiscsehi közelében

Deres szőlőültetvény és fák a Zala megyei Kiscsehi közelében. (Fotó: MTI/Varga György)

Csütörtökön derült, gyengén felhős idő valószínű, északkeleten délután, este is maradhatnak felhősebb körzetek. Ott 3-4 fokig emelkedik a hőmérséklet, az ország nagy részén 5-10 fok várható a délutáni órákban.

Pénteken markáns hidegfront érkezik, a front átvonulását elszórtan kíséri zápor, mögötte pedig feltámad és megerősödik az északnyugati, északi szél, amellyel hideg, sarkvidéki levegő érkezik, hétvégére elárasztja a Kárpát-medencét. A hidegfront mögött visszatérnek az éjszakai fagyok, vasárnap már országszerte ez lehet a jellemző és napközben is csupán néhány fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A napsütés mellett a többször megnövekvő felhőzetből hózápor lehet.

Szombaton változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Helyenként fordulhat elő záporos jellegű csapadék (zápor, havas eső zápor, egyre inkább hózápor). Hajnalban az északkeleti szélvédett körzetekben ködfoltok képződhetnek. A nyugati, északnyugati szél sok helyütt megerősödik. A minimum-hőmérséklet -6, +2, a maximum 2 és 7 fok között alakul.

Vasárnap jobbára közepesen, illetve erősen felhős lesz az ég. Helyenként hózápor, gyenge havazás előfordulhat, elsősorban délnyugaton vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul

    Az előrejelzések szerint a jövő hét első felében is marad a télies időjárás, 

írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top