nlc.hu
Aktuális

Apponyi Geraldine magyar grófnő élete

Ilyen gyönyörű volt a magyar Apponyi Geraldine, akiből albán királyné lett

Unokája felesége egy csodálatos mesekönyvet is írt a magyar származású albán királynéról.

Miközben most mindenki Meghan Markle és Harry, vagy Katalin és Vilmos szerelmi történetét követi figyelemmel, úgy 1938-ban egy magyar grófnő, pontosabban Apponyi Geraldine és az albán király, I. Zogu kapcsolatára voltak sokan kíváncsiak. 

Az 1915-ben született grófnő igen fiatalon, a 30-as évek közepére, a társasági élet középpontja volt. Gyönyörű volt, és erre sokan felfigyeltek. Például I. Zogu albán király tanácsosai. Az akkoriban 42 éves uralkodó úgy érezte, eljött az ideje a dinasztiaalapításra. És 1938-ban feleségül vette az akkor 22 éves magyar lányt, akit korábban csak fényképen látott.

Apponyi egy későbbi interjúban elmondta: tervezett házasság volt ugyan, de később igaz szerelemmé változott. A király nem ragaszkodott ahhoz, hogy felesége áttérjen a muszlim hitre, így Geraldine megőrizte katolikus vallását. Házasságukból egyetlen gyerek született, ráadásul pont abban az évben, amikor az olaszok megszállták az országot, és a királyi családnak menekülnie kellett.

Bár jelenleg Albánia államformája köztársaság, unokájuk, II. Leka koronaherceg a Zogu ház feje maradt, de nem király, ahogyan apja sem volt már az. 2016-ban vette feleségül Elia Zahariát, albán énekes-színésznőt. Az áldást öt vallási vezető is megadta a párnak – szunnita muszlim, bektashi muszlim, ortodox, katolikus és protestáns – ez hagyomány az királyi családban, mellyel a vallási toleranciát hirdetik. 2020-ban kislányuk született, aki dédanyja tiszteletére a Geraldine nevet kapta. Elia néhány éve egy mesekönyvet is írt férje nagyanyjáról, mely a »Fehér rózsa« címet kapta.

II. Léka és l Elia Zaharia

II. Léka és Elia Zaharia (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top