nlc.hu
Sztárok

Leka albán koronaherceg és családja

Ő az albán koronaherceg, akinek magyar nagymamájáról mesekönyvet írt a felesége

Egy herceg, akit alig ismerünk, pedig igazán izgalmas élete van, talán még izgalmasabb, mint Vilmos hercegé. Ő II. Leka, az albán királyi család koronahercege.

Hogy megértsük a jelent, kicsit vissza kell utaznunk a múltba.

A nagyapa, és az apa

I. Zogu 1928-ban került az Albán Királyság trónjára, előtte az ország miniszterelnöke, majd köztársasági elnöke volt. Az albán történelem egyik legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, aki mégis távol hazájától, Franciaországban hunyt el 1961-ben.

Zogu egy fénykép alapján hívta meg a meseszép, apai ágon magyar származású Apponyi Geraldine grófnőt Tiranába. Az akkor 43 éves király és a 22 éves grófnő megtervezett házassága idővel szerelemmé változott, ahogy erről a királyné is beszámolt egy későbbi visszaemlékezésében. Zogu nem ragaszkodott hozzá, hogy felesége áttérjen a muszlim hitre, neje megőrizte katolikus vallását. Házasságukból egyetlen gyerek született, ráadásul pont abban az évben, amikor az olaszok megszállták az országot, és a királyi családnak menekülnie kellett. 

Amíg Mussolini az Olasz Királyság protektorátusává nyilvánította Albániát, és III. Viktor Emánuel olasz uralkodó lett az albán király, addig I. Zogu, a felesége, és a néhány napos Leka Zogu először Görögországban, majd Törökországban, Nagy-Britanniában, Egyiptomban, az Egyesült Államokban, végül Franciaországban keresett menedéket. Bár Zogu több módon is megpróbálta visszaszerezni a hatalmát, nem járt sikerrel. Albániát végül felszabadították a helyi partizánok, III. Viktor Emánuel 1943-ban már nem volt király, Albániában pedig a monarchiát is eltörölték három évvel később. 

Zogu nem szenvedett semmiben hiányt Franciaországban, de soha nem mondott le a trónigényéről. Alig volt 65 esztendős, amikor egy francia kórházban elhunyt, halála után a neje és a fia Dél-Afrikába vándoroltak, és kereskedőházat alapítottak. Apjához hasonlóan Leka Zogu is albán királynak tartotta magát, anyja gondoskodott róla, hogy megfelelő oktatásban részesüljön. Tanult politológiát, közgazdaságtudományt, és több nyelvet is. Remek barátságot ápolt a spanyol, a jordániai és a szaúdi uralkodóval. Leka Susan Barbara Cullen-Ward ausztrál tanárnővel kötötte össze az életét még 1975-ben, aki később felvette a Zsuzsanna albán királyné címet. 1982-ben házasságukból megszületett a család legfiatalabb tagja, II. Leka albán koronaherceg. 1997. április 13-án Leka visszatért Albániába, azzal a céllal, hogy az ország államformáját visszaállítsák monarchiává. Bár számos párt, politikus és – felmérések szerint – a nép nagy része is támogatta, a népszavazáson mégis elhasalt a dolog. A család csak 2002-ben költözött vissza Albániába, 2006-ban pedig visszakapták a tiranai királyi kastélyt. Alig három hónappal azután, hogy a család visszatért a hazájába, az idős Apponyi Geraldine elhunyt, 2011-ben pedig egyetlen fia, Leka Zogu is meghalt.

Könyvet írtak az albán herceg magyar nagymamájáról

Géraldine albán királyné és Zogu albán király Svédországban, 1939-ben (Fotó: Wikipedia)

Egy szülőszobányi Albánia

Albániából azóta sem lett újra királyság, ennek ellenére II. Leka koronaherceg, és a Zogu ház feje maradt, de nem király, ahogyan apja sem volt már az. Már a születése sem volt mindennapi, mivel a nagyanyja és a szülei ekkoriban Dél-Afrikában éltek, a szülőszobát ideiglenesen albán területté nyilvánította a kormány annak érdekében, hogy Leka albán földön születhessen meg. A törekvés jó volt, de az akkori albán vezetés ezt nem ismerte el, tehát mindössze lelkileg jelenthetett sokat a családnak, a hivatalos iratokban a születési helynél Dél-Afrika, Johannesburg szerepel. 

Könyvet írtak az albán herceg magyar nagymamájáról

II. Leka koronaherceg (Fotó: P LE FLOCH/SIPA)

Hogy mennyire multikulturális is ez a család, az jól mutatja, hogy míg a koronaherceg nagyapja muszlim, a nagyanyja pedig katolikus volt, addig őt egy johannesburgi anglikán iskolában íratták be a szülei. Apjához hasonlóan II. Leka is a Sandhurst Katonai Akadémiáján végzett az Egyesült Királyságban. Tanulmányait ezután Olaszországban, majd az Albán Katonai Akadémián folytatta. Bár az iskolák miatt sok időt töltött külföldön, a családja ekkoriban már Albániában élt, így szüleivel együtt az ő otthona is a tiranai kastély lett.

Az angolul, olaszul, albánul és zuluul is beszélő koronaherceg több sportban is jeleskedik, így például különböző  harcművészetekben, a röplabdában, a hegymászásban és az úszásban is. A fiatal, és akkoriban még szingli, huszonéves herceg volt az, aki 2004-ben néhai nagyanyja nevében elfogadta a Teréz anya kitüntetést, melyet a humanitárius erőfeszítéseiért ítéltek oda Apponyi Geraldine-nak. 2007 óta Leka diplomataként dolgozott, volt elnöki tanácsadó és az albán Külügyminisztérium munkatársa is. Jelenleg humanitárius alapítványok és szervezetek munkáját segíti. Többször járt Magyarországon, hogy nagyanyja őseinek emléket ápolja. 

Könyvet írtak az albán herceg magyar nagymamájáról

Géraldine albán királyné (Fotó: Wikipedia)

Házasság a színésznővel

Igazán kapós agglegény volt, és ezek után egy kisebb csoda lenne, ha a koronaherceg még facér lenne. 2010 májusában jegyezte el Elia Zahariat albán énekes-színésznőt Párizsban. Az eljegyzés bejelentése után a nő valamennyi eseményre elkísérte vőlegényét vagy az anyósát. Emellett ő lett a Geraldine királyné alapítványnak a feje, mely többnyire rászoruló albán családoknak nyújt segítséget egészségügy, oktatás és lakhatás tekintetében. Az esküvőt 2016 őszén tartották Tiranában. A félhivatalos eseményre a királyi palotában került sor, és számos magas rangú vendég érkezett az eseményre, köztük például Zsófia spanyol királyné, II. Erzsébet unokatestvére, Michael kenti herceg, Szapáry Marianne grófnő, Vilmos luxemburgi koronaherceg, de érkeztek vendégek a román, a görög és a marokkói királyi családból is. Az áldást öt vallási vezető is megadta a párnak – szunnita muszlim, bektashi muszlim, ortodox, katolikus és protestáns – ez egyébként hagyomány az albán királyi családban, mellyel a vallási toleranciát hirdetik. 

Leka albán koronaherceg és családja
Megnézem
Összes kép (5)

A család legfiatalabb tagja

Tíz évvel azután, hogy először lehetett olvasni Leka és Elia kapcsolatáról, világra jött a Zogu család legfiatalabb tagja. 2020. október 22-én Elia ugyanis életet adott kislányuknak a Geraldine királynéról elnevezett tiranai kórházban. A gyerek dédanyja után a Geraldine nevet kapta. 

„Kedves barátaink, szívből köszönjük gratulációikat lányunk, Geraldine születése alkalmából. Szülőnek lenni hatalmas áldás, amit Istennek hála, mindketten élvezhetünk. Hercegnőnk születése különösen izgalmas volt, mivel 18 évvel ezelőtt éppen ezen a napon hunyt el a nagymamám, Geraldine királyné. Eliával együtt úgy gondoljuk, hogy a lányunk érkezése az angyalok üdvözlete volt! Mi szülők, teljes szívből kívánjuk a kis Geraldine hercegnőnek, hogy legyen egészségesen, és a szíve legyen tele szeretettel. Tanulja meg értékelni az életet, a gyengédséget” – írták az Instagramon a büszke szülők.

Néhány nappal ezelőtt pedig a koronaherceg a magyaroknak is üzent a hivatalos Instagram-oldalán! Felesége ugyanis írt egy könyvet, és a Fehér rózsa című kötet végre magyarul is megjelent. „Kedves Barátaim, örömmel jelenthetem, hogy Elia »Fehér rózsa« című könyve már Magyarországon is megjelent. Miután óriási sikert aratott a kötet Albániában és Koszovóban, remélem, hogy a fiatal, magyar olvasók is élvezni fogják Geraldine királynénk egyedülálló szerelmi történetét” – írta a koronaherceg. A mesekönyv Leka nagymamájának, Albánia mesebeli magyar királynéjának történetét mutatja be a kicsiknek.

Kékvér történetek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top