nlc.hu
Aktuális

Megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Vége: a kormány megszünteti az Országos Meteorológiai Szolgálatot

December 31-én véget ér az Országos Meteorológiai Szolgálat története. Feladatait a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át.

A kormány már korábban jelezte, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat átalakítása a tervei között szerepel, és most meg is született a döntés: december 31. után minden megváltozik. A Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezete a kormány honlapján jelent meg – írja a 24.hu.

havazás

Ki mondja majd meg nekünk, mikor jön a havazás? (Fotó: MTI/Komka Péter)

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket az állami meteorológiai tevékenységtől. Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és
  • meteorológiai információk közzététele;
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai
  • adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és
  • meteorológiai előrejelzések biztosítása.

Az OMSZ feladatait átvevő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nek a jövőben egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek (Lantos Csabának) jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania. A tervezet hatásvizsgálati lapja szerint az új felállás stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatok számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top