nlc.hu
Aktuális

Megszúrták a börtönben a George Floydot megölő rendőrt

22 szúrást kapott rabtársától a George Floydot megölő volt rendőr

Az elítélt 22-szer szúrta meg Chauvint november 24-én a börtön jogi könyvtárában.

Gyilkossági kísérlettel vádolják John Turscakot, amiért megtámadta Derek Chauvint, a George Floyd haláláért elítélt volt rendőrtisztet – írja a BBC nyomán a 444.hu.

A lap értesülése szerint Turscak 22-szer szúrta meg Chauvint november 24-én a börtön jogi könyvtárában, ebédidőben. Az 52 éves fekete férfi azért támadta meg Chauvint, hogy szimbolikusan kapcsolódjon a Black Lives Matterhez és a mexikói maffiához kötődő Fekete Kéz mozgalomhoz. A volt rendőr túlélte a támadást, állapota stabil.

Derek Chauvint megszúrták

(Fotó: Getty Images)

Chauvin a George Floyd meggyilkolásáért kapott több mint huszonkét éves börtönbüntetését tölti. Három éve, május 25-én, intézkedés közben a rendőrtiszt több mint nyolc percig térdelt az afroamerikai férfi nyakán, amiért állítólag hamis pénzzel próbált fizetni a sarki boltban, majd ellenszegült. Az intézkedés során Floyd eszméletét vesztette, később meghalt. Emiatt robbant ki aztán a Black Lives Matter mozgalom.

Az eset óriási visszhangot váltott ki, még Barack Obama, volt amerikai elnök is reagált, amikor Chauvin-t elítélték: „Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség.” Obama közleményében azt írta: tény, hogy az afroamerikaiakat mindennap másképp kezelik és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak. „Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk” – fogalmazott a volt elnök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top