nlc.hu
Aktuális

Derek Chauvin ítélete

22 és fél év börtönre ítélték a George Floydot megölő Derek Chauvint

Chauvin volt az a rendőr, aki hosszú perceken át térdel George Floyd nyakán, a halálát okozva ezzel.

Ítéletet hozott a minnesotai bíróság és 22 és fél év börtönre ítélte Derek Chauvin volt rendőrt, amiért 2020 májusában őrizetbe vétel közben megölte az afroamerikai George Floydot.

Chauvin, akit az esküdtszék idén áprilisban az ellene felhozott mindhárom vádpontban bűnösnek talált, tavaly május 25-én hosszú perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.

Floydra egy élelmiszerboltból hívták ki a rendőrséget, mert gyanújuk szerint hamis húszdollárosokkal akart fizetni.

A vele szemben alkalmazott brutális rendőri bánásmódról készült videofelvétel, amelynek tanúsága szerint a fehér bőrű rendőr több mint kilenc percen át térdelt a már megbilincselt 46 éves fekete férfi nyakán, miközben az többször levegőért könyörgött, világszerte felháborodást váltott ki, és évtizedek óta a legnagyobb tiltakozó hullámot váltotta ki az Egyesült Államokban.
    
Chauvin perét széles körben mérföldkőnek tekintik az Egyesült Államok rendőrségi gyakorlatának történetében.

Tüntetők vonulnak Minneapolisban a bíróság épülete felé 2021. április 19-én, miután az esküdtszék megkezdte a döntéshozatalt Derek Chauvin, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr perében. A 45 éves Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Az incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendõri erõszakkal, valamint a fajgyûlölettel szemben.MTI/EPA/Craig Lassig

Tüntetők vonulnak Minneapolisban a bíróság épülete felé 2021. április 19-én, miután az esküdtszék megkezdte a döntéshozatalt Derek Chauvin, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr perében. A 45 éves Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Az incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendõri erõszakkal, valamint a fajgyûlölettel szemben.
MTI/EPA/Craig Lassig

Az ítélethirdetés előtt George Floyd testvérei fájdalmukról beszéltek a bíróságnak, Chauvin anyja fiának ártatlanságát hangoztatta, Chauvin maga pedig – több mint egy éve tartó hallgatását megtörve – röviden részvétét nyilvánította Floyd családjának.

A minnesotai törvények értelmében Chauvin jó magaviselet esetén leghamarabb 15 év múlva szabadulhat a börtönből

A három másik rendőrt, aki részt vett Floyd letartóztatásában, Chauvinhez hasonlóan már másnap elbocsátották állásából. Nekik jövőre kell bíróság elé állniuk bűnsegédlet és felbujtás vádjával. Chauvin ellen ezenkívül szövetségi szinten is vádat emelnek még Floyd, valamint egy 14 éves fiú állampolgári jogainak megsértése miatt, akit 2017-ben tartóztatott le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top