nlc.hu
Aktuális

Haláleset szén-monoxid-mérgezés miatt

Fürdőszobájában halt meg egy nő Kecskeméten

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt.
fürdőszoba

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy nő szombaton Kecskeméten – írja az MTI. Szombat délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez arról, hogy egy kecskeméti családi házban egy idős nő a fürdőszobában tartózkodik és nem ad életjelet magáról. A asszony életét már nem tudták megmenteni.

A Párkány utcai ingatlanban gázbojler biztosította a meleg vizet, a tűzoltók kiérkezésekor a készülék már nem üzemelt; a helyiségben nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Az eset körülményeit és okát vizsgálják.

A közelmúltban ugyancsak a fürdőszobában kapott súlyos szén-monoxid-mérgezést egy budapesti nő. Akkor az utolsó erejével még segítséget tudott kérni, majd elvesztette az eszméletét. A mentők perceken belül helyszínre értek, azonban ahogy beléptek a fürdőszobába, riasztani kezdett a szén-monoxid-mérő készülékük. Mivel a beteg a kádban feküdt, gyors kimentésre nem volt lehetőség, így rögtön szellőztetni kezdtek, oxigént biztosítottak a betegnek és gyorsan elhagyták a veszélyes helyszínt. Amíg a Katasztrófavédelem szakemberei megérkeztek, a mentők a nyitott ablakon keresztül figyelték a beteg állapotát, aki a terápia hatására rövid időn belül magához tért. A beteget végül a tűzoltók segítségével stabil állapotban szállíthatták kórházba.

Köztudott, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni. Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csak 1 százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okoz. Akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni. Nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes emellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

A Katasztrófavédelem minden évben kisfilmmel figyelmeztet a veszélyre, a honlapjukon pedig az ajánlott és a nem megfelelő szén-monoxid érzékelők listáját is meg lehet találni.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top