nlc.hu
Aktuális

Ellopták Vincent van Gogh szobrát

Üzent a rabló, aki magával vitte Vincent van Gogh 4 méter magas szobrát

Az ezer kilogrammos szobornak csak a talapzata maradt. És egy üzenet.

Ritkán történik ilyen bűncselekmény, ám az észak-hollandiai Assen városában most megesett: lába kélt egy 4 méter magas, ezer kilogramm súlyú köztéri szobornak. A Vincent van Goghot ábrázoló alkotás helyén egy üzenetet hagyott a tolvaj:

 Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel.

Kjelt Vosjan, a szobor felállításáért felelős Vaart in Assen egyesület munkatársa elismerte, hogy csak korlátozott információik vannak az esetről.

turisták szoborral

A szobrot nehéz észrevétlenül ellopni (Fotó: RTv Drenthe)

Legalább annak örülünk, hogy maradt egy tábla, ami azt mutatja, hogy valami játékos esettel állunk szemben. De egyértelmű, hogy mihamarabb vissza akarjuk kapni a szobrot” – fogalmazott, majd hozzátette: az egyesület most a közeli vállalkozások biztonsági kameráinak felvételét próbálja megszerezni, hogy azonosítsa a tolvajokat.

Közölte továbbá: azt feltételezik, hogy az eset egy szilveszteri tréfa lehetett, ami annak lehetőségét hordozza magában, hogy a szobor újév után újra felbukkanhat. „Az ilyen típusú szilveszteri csínytevések gyakoriak itt, északon” – magyarázta az egyesület munkatársa.

A szobor a kisfilm elején:

A szobrot szeptemberben helyezte el a Vaart in Assen egyesület a Het Drents Múzeum által szervezett, Van Gogh életét bemutató, Utazás Vincenttel – Van Gogh Drenthében című kiállításra. A több mint négy méter magas és 1000 kilogrammot nyomó szobor a holland festőt ábrázolja, aki bal karja alatt a De Turfschuit, azaz A tőzeghajó című festményét tartja. Az alkotás egyike annak az öt festménynek, amelyeket Van Gogh 1883-ban Drenthében készített.

A szobor a kiállítás végéig, január 7-ig maradt volna a város utcáján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top