nlc.hu
Aktuális

Ilyen változásokra számíthatunk a gyermekvédelmi törvénycsomagban

Tovább szigorítaná a kormány a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit

Több gyermekvédelmi törvényt is módosítanának tavasszal. Erre lehet számítani.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kormánypártok kétnapos ülése utáni sajtótájékoztatón az új államfő lehetséges személye mellett a készülő új gyermekvédelmi törvényekről is elárult részleteket. Mint elmondta, teljesen új gyermekvédelmi rendszert alakítanak ki, világos, tiszta szabályokkal és felügyelettel.

Elismerte, hogy vannak problémák ezen a területen, de óva intett attól a közhangulattól, amely mindenkit, aki ma a gyermekvédelemben dolgozik, bűnösnek kiált ki. Hangsúlyozta, nagyon sok tisztességes és lelkiismeretes ember dolgozik a gyermekvédelemben, viszont férkőztek közéjük beteg és aberrált emberek, akiket minden eszközzel “ki kell metszeni” onnan.

Orbán Viktor miniszterelnök a kegyelemi botrány kitörése után tartott évértékelő beszédében jelentette be, hogy új gyermekvédelmi törvénycsomagot nyújtanak majd be az Országgyűlésnek. 

Az elhangzottak alapján nagyjából húsz gyermekvédelmi törvényt módosítanának a tavaszi parlamenti ülésszakban. A módosítások közül néhányat kétharmados többséggel kell elfogadnia az Országgyűlésnek, és van olyan is, amihez alkotmánymódosításra lesz szükség.

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2024. február 22-én

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2024. február 22-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Telex a Fidesz-frakcióvezető által csütörtökön elmondottak alapján pontokba szedte az eddig tudható módosításokat, ezek a következők:

  • Tovább szigorítanák a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, akár új tényállásokat is elfogadhatnak.
  • Bevezetnék, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el.
  • Azt szeretnék, hogy a pedofil bűnelkövetőket ne lehessen feltételes szabadlábra helyezni.
  • Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy az ilyen bűnelkövető ne kaphasson kegyelmet. 
  • Elérnék, hogy ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt az, aki gyerekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.
  • Megerősítenék a gyermekvédelmi intézmények vezetésének felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat szigorítanák.
  • A kormány célja, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények kiderüljenek, és az elkövetők egész életükön át hordozzák tettük következményét.

A sajtótájékoztatón Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elmondta, ők is támogatják a gyermekvédelmi törvény szigorítását is, olyan formában, ahogyan azt Kocsis Máté is vázolta, írja a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top